Γυναίκες πρόσφυγες. Από τα camps στην διεκδίκηση μιας κανονικότητας. Μελέτη περίπτωσης ενός Κέντρου Ημέρας για γυναίκες πρόσφυγες στην Αθήνα. - Πιτροπάκη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία προσπάθεια καταγραφής των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες λόγω του φύλου τους και της επίδρασης που έχει στις ίδιες η συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται μελέτη περίπτωσης σε ένα Κέντρο ημέρας για γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες το οποίο λειτουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στις ανάγκες των γυναικών με στόχο την ενδυνάμωση και την ένταξη τους στην χώρα υποδοχής. Αρχικά, εξετάζονται οι απόψεις των γυναικών προσφύγων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη χώρα υποδοχής, ώστε να υπάρχει μία πληρέστερη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, όταν απευθύνονται στο εν λόγω δίκτυο. Στη συνέχεια, διερευνώνται οι λόγοι που οι γυναίκες πρόσφυγες απευθύνονται στο συγκεκριμένο δίκτυο και παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται εκεί. Τέλος, εξετάζεται η επίδραση που έχει τελικά στις ίδιες η παρουσία τους στον συγκεκριμένο χώρο και η σημαντικότητα των γνώσεων που αντλούν από εκεί. Για την εμβάθυνση στο ανωτέρω θέμα η εργασία πραγματοποιήθηκε με την μέθοδο της ποιοτικής έρευνας, χρησιμοποιώντας ως ερευνητικό εργαλείο την ημι-δομημένη συνέντευξη. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι λόγοι που οι γυναίκες πρόσφυγες επιλέγουν να απευθυνθούν στο συγκεκριμένο δίκτυο σχετίζονται συχνά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη χώρα υποδοχής αλλά και με τη διάθεση τους να ενταχθούν τελικά στην κοινότητα ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική επίδραση που έχει στις ίδιες η παρουσία τους στον συγκεκριμένο Κέντρο Ημέρας και η συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012174-012175 cd
Keywords: Γυναίκες πρόσφυγες -- Ελλάδα; Γυναίκες πρόσφυγες -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Γυναίκες πρόσφυγες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Γυναίκες πρόσφυγες; Εκπαιδευτικά προγράμματα; Ενδυνάμωση; Ένταξη; Female refugees; Educational programmes; Strengthening; Induction