Η στρατηγική των Η.Π.Α. "στον πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας και οι στρατηγικές/τακτικές προσαρμογής των τζιχαντιστών - Παρμακίδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να προσπαθήσει να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τις εγχώριες και διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις και τις στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για την αντιμετώπιση αυτών ,με αφετηρία την Εντεκάτη Σεπτεμβρίου 2001 έως τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Bush καθώς και τις στρατηγικές-τακτικές προσαρμογής των τζιχαντιστών μετά τη στρατιωτική επέμβαση των Η.Π.Α στο Αφγανιστάν. Θα εστιάσουμε στην ανάλυση της συγκρουσιακής σχέσης ανάμεσα σε μια κρατική υπερδύναμη (state) εναντίον ενός υπερεθνικού(transnational) μη κρατικού δρώντα (non-state), κυρίως την οργάνωση της al-Qaeda, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η εκτεταμένη έρευνα θα περιλαμβάνει την αναζήτηση δεδομένων μάσα από τα κείμενα των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των τζιχαντιστών και της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Στόχος δεν είναι η μεγάλης έκτασης ανάλυση αλλά η εύρεση και καταγραφή των σημαντικότερων ποιοτικών στοιχείων.
The US strategy "on War" against terrorism and the strategic / tactical adjustment of jihadists
Keywords: Τρομοκρατία; Στρατηγική; Τζιχάντ; Τρομοκρατία--Δίκαιο και νομοθεσία; Πόλεμος; Κράτος δρών; Μη κρατικός δρών; Στρατηγική; Τρομοκρατία; Τακτική