Εφαρμογή της απομακρυσμένης διαδικτυακής διδασκαλίας κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 σε δημοτικά σχολεία του Νομού Κορινθίας: Ο ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας - Κουρεμένου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Λέγεται ότι από δύσκολες καταστάσεις βγαίνει πάντα κάποιο όφελος. Η πανδημία του COVID-19, πάντως, φαίνεται πως επιβεβαιώνει αυτή τη ρήση στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι αλήθεια ότι αυτή η μεγάλη για όλους μας δοκιμασία και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες όλοι κληθήκαμε να προσαρμοστούμε, να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας, έδωσε την ευκαιρία να μετρήσουμε στάσεις, να εκτιμήσουμε καταστάσεις, να αναθεωρήσουμε εκτιμήσεις, να επαναπροσδιορίσουμε αξίες, να προβληματιστούμε για όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας ακολούθησε μια σειρά ενεργειών ως προς την επιτυχία της απομακρυσμένης διδασκαλίας. Σκοπός της παρούσας ποιοτικής μελέτης είναι να διερευνήσει το ρόλο του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Κορινθίας στις εφαρμογές της απομακρυσμένης διδασκαλίας στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων σε 10 διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ευρύτερες σχολικές μονάδες του νομού Κορινθίας και ακολουθήθηκε η επαγωγική μέθοδος ανάλυσης των ποιοτικών δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τη σημαντικότητα του ρόλου του διευθυντή στις εφαρμογές της απομακρυσμένης διδασκαλίας και φαίνεται να παρουσιάζεται μια συσχέτιση με την πρότερη ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπήρξε αποτελεσματική προσπάθεια από πλευράς τους στα θέματα κάλυψης υλικοτεχνικών υποδομών και άγνοιας των νέων ψηφιακών αντικειμένων από πλευράς εκπαιδευτικών. Τα συμπεράσματα που απορρέουν από την παρούσα εργασία είναι ότι τα ελληνικά σχολεία κατάφεραν εξαιρετικά να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας παρά τις αντιξοότητες που συνάντησαν κατά την πρώτη φάση της. Τα άτυπα δίκτυα μάθησης και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, οι ανταλλαγές καλών πρακτικών και ο διαμοιρασμός ψηφιακού υλικού και γνώσης βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση και η απομακρυσμένη διδασκαλία σημείωσε εξαιρετική ανταπόκριση από τους μαθητές. Παρόλο που τα εμπόδια ήταν αρκετά η στάση των διευθυντών ήταν και είναι ιδιαίτερα θετική και οι εκπαιδευτικοί έδειξαν μεγάλη προθυμία ώστε να προσπαθήσουν με τα όποια μέσα διαθέτουν να αλλάξουν θετικά τη λειτουργία του σχολείου τους και κατά συνέπεια να οικοδομήσουν το μέλλον των μαθητών τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 013081 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Διευθυντής; Απομακρυσμένη διδασκαλία; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Principal; Distance learning; Distance education; COVID-19