Γραπτοί και Άγραφοι νόμοι στη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων Δημοτικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας - Κοτινοπούλου, Μελανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ο σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να καθορίσει σε ποιο βαθμό οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τι ορίζει ο νόμος σχετικά με σημαντικά ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους, να εντοπίσει τα θέματα που αντιμετωπίζονται από τους συλλόγους διδασκόντων (ΣΔ) κατά συνήθεια, λόγω ασάφειας του νόμου, και να προσδιορίσει τα ζητήματα που προβληματίζουν συχνότερα τους εκπαιδευτικούς. Έγινε καταγραφή των αρμοδιοτήτων των ΣΔ και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, και βιβλιογραφική ανασκόπηση, για έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την εργασιακή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, την οργανωσιακή αποτελεσματικότητα, τον ρόλο της Διεύθυνσης στη διαμόρφωση του κλίματος της σχολικής μονάδας και τα αίτια των συγκρούσεων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Κατόπιν διεξήχθη έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, στην οποία πήραν μέρος 280 εκπαιδευτικοί από σχολικές μονάδες όλης της χώρας, για τη διερεύνηση των απόψεών τους σε σημαντικά ζητήματα καθημερινής λειτουργίας και αρμοδιοτήτων των ΣΔ. Οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών στις προτάσεις του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκαν ως εξαρτημένες μεταβλητές και τα δημογραφικά τους στοιχεία ως ανεξάρτητες. Για τη διερεύνηση των διαφορών στις ανεξάρτητες μεταβλητές, χρησιμοποιήθηκε ο παραμετρικός στατιστικός έλεγχος t- test για ανεξάρτητα δείγματα για όλες τις εξαρτημένες μεταβλητές. Για τη διερεύνηση των διαφορών στα έτη υπηρεσίας των εκπαιδευτικών έγινε απλή ανάλυση διασποράς (One Way ANOVA) για όλες τις εξαρτημένες μεταβλητές.. Για τον εντοπισμό των στατιστικά σημαντικών διαφορών, εφαρμόστηκε η μέθοδος Bonferroni. Το επίπεδο της στατιστικής σημαντικότητας τοποθετήθηκε στο p <.05 για όλες τις στατιστικές αναλύσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν την ανάδειξη του ΣΔ σε κυρίαρχο όργανο στη διοίκηση του σχολείου, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, αγνοούν ή ερμηνεύουν τους νόμους βάσει εθιμικού δικαίου, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην αποτελεσματικότητα των ΣΔ.
Written and unwritten laws in the operation of the Teachers’ Committee Meetings of Elementary Education in Primary Schools
Keywords: Σύλλογος Διδασκόντων; Aρμοδιότητες και λειτουργία ΣΔ; Teachers' Councils; Responsibilities and function of the TCMs.