Ο πολιτικός κίνδυνος ως δείκτης διμερών κρατικών σχέσεων - Μελέτη των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας της περιόδου 2009-2019 - Καρόγιαννης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τη σχέση του φαινομένου του πολιτικού κινδύνου με τις διμερείς κρατικές σχέσεις. Ο πρώτος «λειτουργικοποιείται» συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις ιδιωτικές ή δημόσιες επενδύσεις, με σκοπό την αξιολόγηση των πολιτικών κινδύνων που σχετίζονται με τη σταθερότητα του επενδυτικού πλαισίου μιας χώρας. Οι τελευταίες αποτελούν διαχρονικά στη διπλωματική φαρέτρα των ασκούντων την εξουσία, την αιχμή του δόρατος για την προώθηση και επίτευξη των εθνικών τους στόχων. Συγκεκριμένα, το κεντρικό ερώτημα που τίθεται προς απάντηση, μέσα από τη θεωρητική αποσαφήνιση των ανωτέρω όρων και την εμπειρική μελέτη περίπτωσης των χωρών Ελλάδας και Αλβανίας, αφορά στο εάν ο πολιτικός κίνδυνος δύναται να αποτελέσει ένδειξη της ποιότητας των διμερών κρατικών σχέσεων. Για τον σκοπό αυτό ορίζονται ως ανεξάρτητες μεταβλητές οι δείκτες αξιολόγησης πολιτικού κινδύνου των δύο χωρών της εταιρίας αναλύσεων Fitch Solutions, ως εξαρτημένες οι διμερείς οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις, και ελέγχεται η μεταξύ τους συνάφεια. Προκειμένου τον έλεγχο των διμερών πολιτικών σχέσεων, εκπονείται συναφές μοντέλο αξιολόγησης. Παράλληλα, εξετάζεται ποιοι από τους παράγοντες, πέραν των οικονομικών/εμπορικών, που επηρεάζουν τη σχέση των δύο χωρών είναι ικανοί να προκαλέσουν έντονες διακυμάνσεις στην ποιότητά της.
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Πολιτικός κίνδυνος; Δείκτες αξιολόγησης πολιτικού κινδύνου; Διμερείς κρατικές σχέσεις; Ποιότητα διμερών κρατικών σχέσεων; Μοντέλο αξιολόγησης διμερών πολιτικών σχέσεων