Η εικονική πραγματικότητα ως νέα τεχνολογική τάση στο ελληνικό τουριστικό μάρκετινγκ - Στυλιανού, Τατιάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Είναι ευρέως γνωστό, ότι στις μέρες μας ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου μιας χώρας. Από τις πρώτες μορφές τουρισμού στην αρχαιότητα, παρατηρείται το φαινόμενο της ανάγκης για αναψυχή, μακριά από το μόνιμο τόπο διαμονής των πολιτών. Η βιομηχανία του τουρισμού σε αρκετές χώρες έχει ήδη αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, μέσω του μάρκετινγκ, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες και την τεχνολογία του 21ου αιώνα. Αυτό έχει ως αντίκτυπο την οικονομική άνθιση των χωρών αυτών καθώς και την ανάδειξή τους σε κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αξιοποιώντας έτσι τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο, τα αξιοθέατα και τη φιλοξενία που παρέχουν. Στη δεκαετία που διανύουμε, πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν ήδη εισάγει την καινοτομία της εικονικής πραγματικότητας – Virtual Reality στον τομέα του τουρισμού και πιο συγκεκριμένα, στο τουριστικό μάρκετινγκ. Με τον τρόπο αυτό, η εικόνα των χωρών αυτών παρουσιάζεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, σε τρεις διαστάσεις, με κυρίαρχο στοιχείο την αλληλεπιδραστικότητα σε πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου η προώθηση του τουριστικού τους προϊόντος επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο. Δυστυχώς, η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στο τουριστικό μάρκετινγκ της χώρας μας, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη για την έρευνα και εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Η έρευνα πραγματοποιείται με τη διερεύνηση πηγών σε μια πληθώρα ξένης κυρίως, αλλά και ελληνικής βιβλιογραφίας, καθώς και επιστημονικών άρθρων και ιστοσελίδων διεθνούς εμβέλειας. Επιπλέον, μέσω της έρευνας εξετάζονται τα αποτελέσματα από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας στο διεθνές τουριστικό μάρκετινγκ, τα χαρακτηριστικά της, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν, όπως και λοιπά πεδία εφαρμογής της. Συμπληρωματικά, η διανομή ενός ερωτηματολογίου, που συμπληρώθηκε από Έλληνες ιδιώτες και τουριστικές επιχειρήσεις, έφερε στο φως στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν μια θετική άποψη στην υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας στο ελληνικό τουριστικό μάρκετινγκ. Τα γενικά συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάζουν, πως τα οφέλη της εικονικής πραγματικότητας μπορούν να αποδειχθούν κερδοφόρα για τη χώρα μας, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η ψυχαγωγία ευπαθών ομάδων, η ιατρική, η εκπαίδευση, καθώς και πολλά ακόμα πεδία, στα οποία έχει τη δυνατότητα να διερευνηθεί και εξεταστεί μια μελλοντική της εφαρμογή.
Μ.Δ.Ε. 236
Keywords: Εικονική πραγματικότητα; Τουρισμός; Τουριστικό μάρκετινγκ; Καινοτομία; Ελλάδα