Δημόσια Διοίκηση και Πολίτης: Τα δικαιώματα που αφορούν στην εξυπηρέτησή του και το ειδικό καθεστώς πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία - Τσελεπίδου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η εργασία, μέσα από δύο κεφάλαια, πραγματεύεται τη σχέση δημόσιας διοίκησης και πολίτη εστιάζοντας στα δικαιώματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση του και στο ειδικό καθεστώς πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. Λαμβάνοντας ως σημείο αφετηρίας τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και συγκεκριμένα το Ν. 1599/1986 στόχος του πρώτου κεφαλαίου της παρούσης εργασίας είναι να διαπιστώσει το βαθμό, στον οποίο υπήρξε πραγματικά μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Επίσης, στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις έννοιες της δημόσιας διοίκησης και του πολίτη μέσα από τη σχέση του με αυτήν. Μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της σχέσης δημόσιας διοίκησης και πολίτη αποτελεί η πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, η οποία αναλύεται στο δεύτερο κεφάλαιο της παρούσης. Το εν λόγω δικαίωμα ερείδεται κατά κανόνα επί του Ν.2690/1999. Κατ’ εξαίρεση, η διάχυση της δημόσιας πληροφορίας θεμελιώνεται σε πληθώρα νομοθετημάτων όπως αυτών της περαιτέρω χρήσης και του προγράμματος «Διαύγεια» αλλά και άλλων νομοθετημάτων. Ωστόσο, η δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στα διοικητικά έγγραφα δεν είναι απεριόριστη αλλά προσκρούει σε αρκετές των περιπτώσεων σε άλλα δικαιώματα . Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε η αναζήτηση πηγών έγινε σε βιβλιοθήκες, σε ηλεκτρονικές τράπεζες πληροφοριών (ΝΟΜΟΣ) καθώς και στις επίσημες ιστοσελίδες φορέων και υπηρεσιών (ιδίως ιστοσελίδες Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βουλής των Ελλήνων, Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Συνηγόρου του Πολίτη, Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ).
Public Administration and the citizen: Rights regarding the service provided and the special status on access to public information
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοικητικό δίκαιο--Ελλάδα; Δημοκρατία; Δημόσια διοίκηση; Πολίτης; Συνήγορος του πολίτη; Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών; Διαύγεια