Έρευνα του προφίλ ερασιτεχνών δρομέων ως προς την προδιάθεση ανάληψης κινδύνου για τη συμμετοχή τους σε ερασιτεχνικούς αγώνες δρόμου βουνού και ασφάλτου - Μακρόπουλος, Αλέξιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Οι άνθρωποι παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους όπου ορισμένοι επιδιώκουν τις προκλήσεις και το ρίσκο στη ζωή τους, ενώ άλλοι το αποφεύγουν. Αυτή η διαφοροποίηση ως προς τις επιλογές τους αντικατοπτρίζεται ορισμένες φορές και ως προς τα αθλήματα στα οποία επιλέγουν να συμμετέχουν. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να ερευνήσει την προδιάθεση ανάληψης ρίσκου μεταξύ των δρομέων βουνού και ασφάλτου, το κατά πόσο η εμπειρία, το φύλο και η ηλικία επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ανάληψη ρίσκου και επίσης την ανάγκη αναζήτησης τόσο των ορεινών όσο και των ασφάλτινων δρομέων να βρεθούν ή όχι σε περιβάλλον ρίσκου. Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά διακόσιοι πενήντα πέντε (255) αθλητές και αθλήτριες (231 άνδρες, 24 γυναίκες), ενώ η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν σαράντα (40) ετών (Μ = 40.00, SD = 7.40). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο “Αναζήτησης Διέγερσης – Συναισθημάτων” σύμφωνα με το πώς συνήθως αισθάνονται. Τα αποτελέσματα έδειξαν την ύπαρξη στατιστικά σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων με τους αθλητές να εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερες μέσες τιμές έναντι των αθλητριών. Επίσης, οι αθλητές των αγώνων δρόμου βουνού εμφάνισαν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερες τιμές στους παράγοντες του Ερωτηματολογίου “Αναζήτησης Διέγερσης – Συναισθημάτων” έναντι των αθλητών ασφάλτινων δρόμων, στοιχείο το οποίο σημειώνει ότι αναζητούσαν σε υψηλότερο βαθμό τη βίωση της διέγερσης και των νέων εμπειριών. Τέλος, οι έμπειροι και οι πολύ έμπειροι αθλητές εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερες μέσες τιμές έναντι των αθλητών αρχάριου επιπέδου, δείχνοντας ότι επιδιώκουν τη βίωση νέων εμπειριών, αποφεύγουν την ανία και αναζητούν τη διέγερση στο πλαίσιο των αγώνων.
Investigation of the profile of amateur athletes in terms of risk predisposition for participation in mountain and road races
Keywords: Ανάληψη κινδύνου (Ψυχολογία); Δρομείς (Αθλητισμός); Risk-taking (Psychology); Runners (Sports); Ανάληψη κινδύνου; Ερασιτέχνες δρομείς; Risk taking; Amateur runners