Διερευνηση της οργάνωσης της διασύνδεσης μεταξύ των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. - Γρηγοράκου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Εισαγωγή: Για πολλούς λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να απευθύνονται σε περισσότερες από μία υπηρεσίες, με συνέπεια να επαναλαμβάνονται οι ίδιες διαδικασίες και να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική θεραπεία και, κατ’ επέκταση, την καλύτερη δυνατή έκβαση της ψυχικής νόσου. Σκοπός: Να διερευνηθεί η ύπαρξη ή μη διασύνδεσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς, επίσης, και η χρησιμότητα οργάνωσης της συστηματικότερης διασύνδεσής τους. Υλικό και μέθοδος: Για την εκπόνηση της μελέτης αντλήθηκαν δεδομένα από το αρχείο των πρώτων τηλεφωνικών επαφών (intakes) των ληπτών των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας «Ασκληπιείο Βούλας», οι οποίοι ανέρχονται στους 1.058 και αφορούν στα έτη 2011, 2012 και 2013. Η άντληση των δεδομένων έγινε κατά τους μήνες Μάιο έως Ιούλιο του 2014. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, vers 21 έκδοση για Windows. Αποτελέσματα: Η ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη κυμαίνεται από 16 έως 93 έτη, με μέση ηλικία τα 44,11 έτη. Το ένα τρίτο των ληπτών του μελετώμενου πληθυσμού έχει προηγούμενα απευθυνθεί και σε άλλη υπηρεσία/ιδιώτη ψυχικής υγείας και, κυρίως, άλλου τομέα. Για το 63,2% από αυτούς, δεν υπάρχει κανενός είδους διασύνδεση του Κέντρου Ημέρας και της υπηρεσίας/ιδιώτη προέλευσης. Σε ποσοστό 81,5% του συνολικού πληθυσμού έγινε σύσταση για συνέχιση της συνεργασίας, αλλά το 38,1% από αυτούς διέκοψαν και πιθανότατα απευθύνθηκαν και σε άλλη υπηρεσία/ιδιώτη ψυχικής υγείας. Συμπεράσματα: Η μη ύπαρξη διασύνδεσης μεταξύ των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συστηματική βάση έχει ως αποτέλεσμα την άσκοπη κατανάλωση ανθρώπινων και υλικών πόρων για το σύστημα υγείας και περιττής ταλαιπωρίας για τους χρήστες του.
Keywords: Ψυχική υγεία; Υπηρεσίες ψυχικής υγείας; Αυτοματισμός; Mental health; Mental health services; Automation; Ψυχική υγεία; Δικτύωση υπηρεσιών ψυχικής υγείας; Κέντρα ψυχικής υγείας; Mental health; Mental health services network; Mental health patient’s rights; Mental health centers