ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Γιάννου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ιστορία έχει δείξει ότι οι λοιμώδεις ασθένειες που εξελίσσονται σε επιδημίες ή πανδημίες ταλανίζουν από την αρχαιότητα την ανθρωπότητα. Μάλιστα, ο Λοιμός των Αθηνών (430 π. Χ.) είναι η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη πανδημία. Χρονικά εξελίχθηκε την ίδια περίοδο με τον Πελοποννησιακό πόλεμο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την έκβασή του. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι προετοιμασμένος και να αντιμετωπίζει κάθε επερχόμενη υγειονομική απειλή, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι επαναλαμβάνεται. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφορτισμένοι με το έργο υιοθέτησης αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της. Η επιστήμη και η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσονται αλλά ταυτόχρονα εξελίσσονται και οι ιοί και γίνονται πιο ανθεκτικοί. Η ενεργή πανδημία Covid-19 είναι η απόδειξη. Στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο εξελίσσεται το 6ο κατά σειρά κύμα της πανδημίας. Αρχικά, η χώρα κατάφερε να την αντιμετωπίσει με επιτυχία, ωστόσο ήταν αδύνατο να αποφύγει τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει. Τα δύο χρόνια πανδημίας, που οδεύουν σε τρίτο χρόνο, ήταν αρκετά για να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία πόσο δε μάλλον την ελληνική, την δημόσια υγεία, την ψυχολογία και την κοινωνική συνοχή. Αυτές είναι οι κύριες συνέπειες τις οποίες επιχειρεί να αναλύσει η παρούσα πτυχιακή εργασία.
Μ.Δ.Ε. 24
Keywords: Covid-19; Πανδημία; Επιδημία; Επιπτώσεις; Ελλάδα