Υγεία και ασφάλεια στον εργασιακό χώρο - Η περίπτωση μιας πολυεθνικής εταιρείας εξαγωγής και εμπορίου ηλεκτροτεχνικών μετρητών ενέργειας - Γεώργαρη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της κατάστασης γενικά με το πώς εφαρμόζονται οι συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του επαγγελματικού τομέα, η περιφρούρηση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία αποτελούν πρωταρχικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι κίνδυνοι επιβάρυνσης της υγείας με επαγγελματικές ασθένειες ή εμφάνισης ατυχημάτων στην εργασία είναι υπαρκτοί και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα, την ποιότητα ζωής ακόμα και αυτή την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Τα Ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα αυτά έχουν θεσπίσει σειρά Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, Οδηγιών καθώς και το Σ.ΕΠ.Ε. Παρά τη θέσπιση όμως του νομοθετικού πλαισίου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας δεν τηρούνται σε βαθμό τέτοιο ώστε ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων και σοβαρών ασθενειών να μηδενιστεί. Η ασφάλεια και υγεία στην εργασία είναι μια συνεχής διαδικασία. Η βελτίωση των επιπέδων Ασφάλειας και Υγείας και η διατήρηση τους, η εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων και η καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας και υγείας στην εργασία χρειάζονται όραμα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συνεχή παρακολούθηση. Ο έλεγχος του κινδύνου γίνεται μόνο μετά από την αναγνώριση και αξιολόγηση του. Η αναγνώριση και αξιολόγηση των κινδύνων στην εργασία γίνεται με την «Εκτίμηση του Κινδύνου». Η εκτίμηση του κινδύνου βοηθά την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πρόκλησης βλάβης στους εργαζόμενους ή στο περιβάλλον λόγω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εκτέλεση των εργασιών τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012858 cd
Keywords: Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Υγεία και υγιεινή -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα -- Μέτρα ασφαλείας -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιομηχανική ασφάλεια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βιομηχανική υγιεινή -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υγεία και ασφάλεια στην εργασία; Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου; Occupational health and safety; Occupational risk assessment