Στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο ελληνικών ταχυδρομείων - Καρακάση, Ματθίλδη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Το στρατηγικό – επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΛΤΑ είναι δομημένο σε πέντε κεφάλαια: Το πρώτο κεφάλαιο είναι εισαγωγικό και αφορά στο αντικείμενο και τους στόχους του έργου, την περιγραφή της αποστολής και του ρόλου του ΕΛΤΑ σύμφωνα με το καταστατικό του καθώς και τη μεθοδολογία προσέγγισης του έργου. Το δεύτερο κεφάλαιο περιέχει την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του ΕΛΤΑ. Στο εσωτερικό περιβάλλον αναλύονται οι δραστηριότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Οργανισμού, η οργανωτική δομή, οι κύριες και υποστηρικτικές λειτουργίες, τα βασικά στοιχεία της υλικοτεχνικής υποδομής, οι συμμετοχές του ΕΛΤΑ και σχολιάζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη δραστηριοποίησής του. Επιπλέον γίνεται ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος και περιγράφεται το πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιείται ο Οργανισμός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, σε στοιχεία που αφορούν τον ανταγωνισμό, την επίδραση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ο προσδιορισμός των δυνατών και αδύνατων σημείων του Οργανισμού καθώς και των απειλών και ευκαιριών, που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, με βάση την τεχνική ανάλυσης SWOT. Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει το στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού, τα χαρακτηριστικά των στρατηγικών επιλογών, την περιγραφή του οράματος, της αποστολής και των αξιών του ΕΛΤΑ, τον καθορισμό των στρατηγικών στόχων και των κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας, τους δείκτες μέτρησης και τις βασικές στρατηγικές επιλογές (άξονες δράσης). Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά τα σχέδια δράσης του Οργανισμού, προκειμένου να υλοποιήσει τη στρατηγική του. Το πέμπτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τη χρηματοοικονομική ανάλυση για την περίοδο 2011-2015. Σε αυτό αρχικά αναλύονται οι παραδοχές και οι προϋποθέσεις της κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου καθώς και των στόχων εσόδων και αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικά το μοντέλο της χρηματοοικονομικής ανάλυσης όλων των ροών, συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών ανά κατηγορία, καθώς και των προβλεπόμενων εσόδων ανά υπηρεσία – προϊόν και ακολουθεί η περιγραφή του επενδυτικού προγράμματος. Έπειτα αναλύονται οι χρησιμοποιούμενοι δείκτες και τέλος το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την ανάλυση ευαισθησίας των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού όπου επισημαίνονται οι κρίσιμες παράμετροι (με βάση ορισμένες υποθέσεις για τις οικονομικές εξελίξεις στο περιβάλλον) και το μέγεθος των μεταβολών τους. Τέλος περιγράφεται η μεθοδολογία υλοποίησης και παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Μ.Δ.Ε. 70
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Ελληνικά Ταχυδρομεία; ΕΛΤΑ; Επιιχειρησιακό σχέδιο; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Ανάλυση S.W.O.T.