Η νέα αστική ατζέντα της Ευρώπης και οι χρηματοδοτήσεις στους ΟΤΑ. Μελέτη, περίπτωση ο Δήμος του Αγίου Δημητρίου - Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η περιφερειακή πολιτική της Ευρώπης αφορά το κυριότερο επενδυτικό όπλο της Ευρώπης, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση ποικίλων παρεμβάσεων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των λιγότερο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με του όρους του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής θέτουν ως προτεραιότητά τους την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης» αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής Ευρωπαίων και, κυρίως, των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Η ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική θέτει ως στόχο της την άμβλυνση των διαφόρων ανισοτήτων, που παρουσιάζονται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και την ενίσχυση των λιγότερο αναπτυγμένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Περιφερειακή πολιτική παρουσιάζεται και ως Πολιτική Συνοχής, επιδεικνύοντας οικονομικό, εδαφικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού καλείται να καλύψει τις ανάγκες, που δημιουργεί η υλοποίηση όλων αυτών των στόχων. Επίσης, έμφαση δίνεται στον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της Ε.Ε και τη θεσμοθέτηση των διαρθρωτικών ταμείων, του Ταμείου Συνοχής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ειδικότερα, η εδαφική συνοχή αναφέρεται στην προσπάθεια σύνδεσης των περιφερειών με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να λειτουργεί εποικοδομητικά για την Ευρώπη, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημά και καλλιεργώντας κλίμα συνεργασίας με τις άλλες περιφέρειες και επιτυγχάνοντας τη διαχείριση των διαφόρων προβλημάτων και την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων (Hooghe, 1998). Το ενδιαφέρον, όμως, εστιάζεται στη μελέτη αυτή στη διερεύνηση του ρόλου της ευρωπαϊκής αστικής ατζέντας, η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση, κυρίως, των μη αναπτυγμένων περιοχών. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής αστικής ατζέντας επιδιώκεται η επίτευξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών, η διεύρυνση των πολιτικών με τοπική διάσταση, ο εμπλουτισμός των γνώσεων για τις διάφορες περιοχές και η ενθάρρυνση της συνεργασίας των διαφόρων περιοχών, με απώτερο στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για τον λόγο αυτό δίνεται έμφαση στην ανάδειξη του ρόλου του εδαφικού κεφαλαίου και στη διαμόρφωση ενός εκσυγχρονισμένου μοντέλου τοπικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται κατανοητή η σημασία της εδαφικής ατζέντας στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΟΤΑ. Για τον λόγο αυτό στη βιβλιογραφική αυτή μελέτη θα διερευνηθεί ο ρόλος της στη λειτουργία του δήμου του Αγίου Δημητρίου Αττικής, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αξιοποίησης της.
The new urban agenda of EU and the fundings of Municipalities. Test Example: Municipality of Agios Dimitrios Attica
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Περιφερειακή ανάπτυξη; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δήμος Αγίου Δημητρίου; Αναπτυξιακός σχεδιασμός