Η εφαρμογή της εσωτερικής υποτίμησης στις χώρες του Ευρώ - Χειλά, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση του ελλείμματος και την αύξηση της κρίσης ρευστότητας, ένα φαινόμενο που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών στην Ευρώπη και συνολικά στον κόσμο, έχουν υιοθετήσει την τακτική της λιτότητας, της εσωτερική υποτίμησης για να ανακάμψουν οικονομικά. Οι χώρες αυτές, κατά καιρούς έχουν κληθεί να περάσουν μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη βελτίωση των αγορών εργασίας και των προϊόντων τους, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό επιχειρείται με μείωση τιμών, των μισθών και των συντάξεων, αλλά και των περιουσιακών στοιχείων. Στην παρούσα εργασία θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστεί το φαινόμενο της εσωτερικής υποτίμησης εφαρμόζοντας μια συγκριτική προσέγγιση σε χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, αλλά και σε χώρες του υπόλοιπου κόσμου, όπως η Αργεντινή, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Επίσης θα γίνει αναφορά στο σύνθετο πρόβλημα της Ελλάδας, που αποτελείται από τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το δημοσιονομικό έλλειμμα που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, γίνεται στατιστική ανάλυση κάποιων από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των χωρών που μελετώνται στην εργασία και παρατίθενται τα Γραφήματα των παραγόντων όπου φαίνεται η πορεία τους στο χρόνο. Επίσης, στο ίδιο μέρος της εργασίας, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια εξίσωση που να περιγράφει την επιρροή των μεταβλητών στην ανάπτυξη του Α.Ε.Π. και τη γραμμική σχέση που έχει η κάθε μεταβλητή με την ανάπτυξη του Α.Ε.Π. Η εργασία κλείνει με κάποια συνολικά αποτελέσματα από την ανάλυση και την εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Μ.Δ.Ε. 119
Keywords: Χρηματοοικονομική πολιτική; Δημόσια έργα -- Περιφέρεια Πελοποννήσου; Δημόσιες συμβάσεις -- Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις δημοσίου; Δημόσιες συμβάσεις ιδιωτικού; Νομισματική κρίση--Περιπτωσιολογικές μελέτες