Χρήση της Προσομοίωσης Διακριτών Συστημάτων στην Επιστήμη Δεδομένων: Τεχνικές και Προκλήσεις - Μπουρτσουκλής, Διονύσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η προσομοίωση διακριτών συστημάτων αποτελεί μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μεθοδολογική προσέγγιση στην επιστήμη των δεδομένων, καθώς επιτρέπει την ανάλυση πολύπλοκων και δυναμικών φαινομένων σε περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από στοχαστικότητα και αβεβαιότητα. Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στη θεωρητική θεμελίωση, στις τεχνικές υλοποίησης και στις πρακτικές εφαρμογές αυτής της μεθόδου, με στόχο να αναδείξει τη χρησιμότητά της ως εργαλείο υποστήριξης λήψης αποφάσεων και βελτιστοποίησης συστημάτων. Αρχικά, παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της προσομοίωσης, οι τύποι που εφαρμόζονται στην πράξη —όπως η βασισμένη σε γεγονότα (events) ή πράκτορες (agents)— καθώς και η σημασία της επαλήθευσης και επικύρωσης μοντέλων. Στη συνέχεια, αναλύονται οι σημαντικότερες εφαρμογές στην επιστήμη των δεδομένων, όπως η πρόβλεψη τάσεων, η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η προσομοίωση κυκλοφοριακών και χρηματοοικονομικών ροών, καθώς και η σύγκριση της προσομοίωσης με άλλες τεχνικές ανάλυσης, όπως η στατιστική και η μηχανική μάθηση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον συνδυασμό της προσομοίωσης με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων δεδομένων (big data), που επιτρέπουν την αύξηση της ακρίβειας, της ταχύτητας και της προσαρμοστικότητας των μοντέλων. Τέλος, συζητούνται οι προκλήσεις και οι περιορισμοί της μεθόδου, όπως οι υπολογιστικές απαιτήσεις, η εξάρτηση από την ποιότητα των εισόδων και η ανάγκη συνεχούς επικαιροποίησης των μοντέλων. Η εργασία καταλήγει με προτάσεις για μελλοντική έρευνα και περαιτέρω αξιοποίηση της προσομοίωσης στην επιστήμη των δεδομένων.
Use of discrete event simulation in data science: techniques and challenges
Μ.Δ.Ε. 92
Keywords: Διακριτή προσομοίωση γεγονότων; Επιστήμη Δεδομένων; Μηχανική Μάθηση; Μεγάλα Δεδομένα; Discrete event simulation; Data science; Machine Learning; Big data; Ανάλυση δεδομένων; Διακριτά συστήματα; Λήψη αποφάσεων; Προσομοίωση; Τεχνητή νοημοσύνη; Artificial intelligence; Data analysis; Decision-making; Simulation; Discrete systems