Η αξιολόγηση της ποιότητας υπηρεσιών στα ελληνικά γήπεδα της Super League: Οι περιπτώσεις των ομάδων της Θεσσαλονίκης - Τσαλουχίδης, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία εξετάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Superleague και συγκεκριμένα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το όργανο μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είναι το ερωτηματολόγιο SPORTSERV, το οποίο σχεδιάστηκε από τους Theodorakis, Kambitsis, Laios, Koustelios (2001) (α=0.75), εξέτασε τις διαστάσεις “Προσωπικό” (α=0.93), “Πρόσβαση” (α=0.92), “Ασφάλεια” (α=0.92), “Εγκαταστάσεις” (α=0.81) και “Αξιοπιστία” (α=0.71). Οι ερευνητικές υποθέσεις της παρούσας έρευνας είχαν ως σκοπό την ανάδειξη της επιρροής – διαφοροποίησης των απόψεων των θεατών, για τις παραπάνω διαστάσεις, σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση, τον αριθμό των παιδιών, το εισόδημα, το επάγγελμα και την ομάδα προτίμησης. Το δείγμα της αποτέλεσαν τετρακόσιοι πενήντα θεατές (450) ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι παρακολούθησαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου της Superleague, ομάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Τα αποτελέσματα για τις διαστάσεις ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, “προσβασιμότητα” (Μ=4.43, SD=1.02) και “αξιοπιστία” (Μ=4.48, SD=. 95) ήταν θετικά, ενώ για τις διαστάσεις “προσωπικό” (Μ=4.12, SD=1.14), “ασφάλεια” (Μ=4.10 , SD=1.11) και “εγκαταστάσεις” (Μ=3.91, SD= .87) ήταν λιγότερο ενθαρρυντικά. Παράλληλα, η πολυμεταβλητή ανάλυση διασποράς (MANOVA) έδειξε ότι το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση, ο αριθμός των παιδιών, το εισόδημα, το επάγγελμα καθώς και η ομάδα προτίμησης σχετίζονται θετικά με τις παραπάνω διαστάσεις ποιότητας. Η ποιότητα των υπηρεσιών στους θεατές είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να βελτιωθεί για να ικανοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τους καταναλωτές αθλητικών προϊόντων – υπηρεσιών.
The evaluation of service quality in the greek stadiums of Super League: The case of Thessaloniki's football team
Keywords: Γήπεδα ποδοσφαίρου; Υπηρεσίες θεατών; Ποιότητα; Επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Ελλάδα