Ιδιότητα του πολίτη και εκπαίδευση. Προσεγγίσεις και πρακτικές των εκπαιδευτικών της Ε' τάξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. - Κεφαλληνού-Θειακού, Άλκιστη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα ερευνητική μελέτη ασχολείται με τις προσεγγίσεις, τις πρακτικές και δράσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφορικά με την έννοια της ιδιότητας του πολίτη. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή στην έννοια της ιδιότητας του πολίτη και στις διαφορετικές προσεγγίσεις της και στη συνέχεια ακολουθεί μια ανάλυση της ιδιότητας σύμφωνα με τον Marshall και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την σύνδεση της ιδιότητας του πολίτη με την εκπαίδευση. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή της πολιτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών κι παρουσιάζεται ο ρόλος του δασκάλου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, τίθενται τα ερευνητικά ερωτήματα, ορίζεται το δείγμα των συμμετεχόντων και παρουσιάζεται ο οδηγός συνέντευξης. Ακολούθως, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η ερευνήτρια καταλήγοντας στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αυτό της εξαγωγής των τελικών συμπερασμάτων. Στην ερευνητική αυτή δραστηριότητα συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερευνητικά ερωτήματα: α) το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της ιδιότητας του πολίτη, β) εάν έχουν κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στην αγωγή του πολίτη και την ιδιότητα του πολίτη, γ) μέσα από ποιες διδακτικές πρακτικές προωθούν την έννοια της ιδιότητας του πολίτη στους μαθητές τους, δ) ποιες δράσεις υλοποιούν στα πλαίσια της σύνδεσης με την ιδιότητα του πολίτη και ε) εάν υπάρχει διαφοροποίηση στον τρόπο προσέγγισης της ιδιότητας του πολίτη σε τάξεις με ανομοιογενή μαθητικό πληθυσμό. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν την παραδοσιακή ιδιότητα ενός υπεύθυνου πολίτη που συμμετέχει στα κοινά, στις θεσμοθετημένες διαδικασίες αν και αντιλαμβάνεται την διαφορά ως προς την ενεργό πολιτειότητα και καλλιεργεί στους μαθητές ικανότητες και δεξιότητες ενός ενεργού πολίτη.
Αριθμός Εισαγωγής: 012180-012181 cd
Keywords: Ιθαγένεια -- Μελέτη και διδασκαλία; Μάθηση -- Κοινωνικές απόψεις; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Παραδοσιακή ιδιότητα του πολίτη; Ενεργός πολιτειότητα; Εκπαίδευση και ιδιότητα του πολίτη; Εκπαιδευτικές πρακτικές και δράσεις; Traditional citizenship; Active citizenship; Citizenship education; Educational practices and actions