Η εξέλιξη του marketing των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1996 έως το 2012 - Παπαναστασίου, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Οι ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν ένα από τα μεγάλης κλίμακας κερδοφόρα γεγονότα των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στον κόσμο του αθλητισμού, το marketing, η προώθηση και η διαφήμιση είναι θεμελιώδη εργαλεία που οδηγούν στα μεγάλα κέρδη. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής, είναι η μελέτη των πρακτικών marketing και των τεχνικών προώθησης των Αγώνων και των αθλητών, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με την βοήθεια της βιβλιογραφικής επισκόπησης μελετάται η έννοια του marketing και πιο συγκεκριμένα η συνεισφορά της στον τομέα των αθλητικών εκδηλώσεων. Εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μεγάλη αυτή αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρνητική πλευρά του που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ambush marketing. Αναλύεται επίσης, η έννοια της χορηγίας, η χρησιμότητά της στους αγώνες αλλά και ο αντίκτυπός της στον θεσμό.
The evolution of marketing of the Olympic Game from 1996 until 2012
Keywords: Χορηγία, Αθλητική; Αθλητικό μάρκετινγκ; Χορηγία; Προώθηση; Εμπορευματοποίηση; Μάρκετινγκ ενέδρας; Ολυμπιακοί Αγώνες