Η εκβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας κατά τον 20ό αιώνα: Η περίπτωση της βιομηχανίας “Αλουμίνιον της Ελλάδος” στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας - Σκαντζή, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Αντικείμενο της παρούσας Διατριβής Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης αποτελεί η εκβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας τον 20ου αιώνα, σε σύμπλευση με την εταιρεία παραγωγής αλουμίνιου και αλουμίνας «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που ιδρύθηκε το 1960, σε μια υποβαθμισμένη και φτωχή περιοχή του Νομού Βοιωτίας, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, με συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων (Pechiney- Compadec- O.B.A.-Όμιλος Νιάρχου). Η βιομηχανία αποτέλεσε βασική συνιστώσα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον 20ο αιώνα, ενός αιώνα που σφραγίστηκε από δυο σφοδρούς παγκόσμιους πολέμους, την οικονομική κρίση του 1929 και την πετρελαϊκή κρίση του 1973.
Keywords: Αλουμίνιον της Ελλάδος (Εταιρεία); Εκβιομηχάνιση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εκβιομηχάνιση -- Ελλάδα -- Άσπρα Σπίτια (Βοιωτία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Βιομηχανία και εμπόριο αλουμινίου -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Βιομηχανία και εμπόριο αλουμινίου -- Ελλάδα -- Άσπρα Σπίτια (Βοιωτία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Βιομηχανίες -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Βιομηχανίες -- Ελλάδα -- Άσπρα Σπίτια (Βοιωτία) -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες -- 20ός αιώνας; Εκβιομηχάνιση; Ισορροπία; Οικονομία; Πληθωρισμός; Κρίση; Επένδυση; Εισόδημα; Παραγωγή; Ζήτηση; Κατανάλωση; Industrialization; Balance; Economy; Inflation; Crisis; Investment; Income; Production; Demand; Consumption