Μελέτη μικροομαδικών αλληλεπιδραστικών σχέσεων στην εκπαίδευση παιδιού με Αυτισμό στο Κέντρο Ημέρας - Τσίτουρα, Διαμάντω (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη μικροομαδικών αλληλεπιδραστικών σχέσεων στην εκπαίδευση παιδιού με Αυτισμό στο Κέντρο Ημέρας με έμφαση στη συναισθηματική οργάνωση και συγκεκριμένα στη συνεργασία με άλλους. Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑ). Η μεθοδολογία της έρευνας είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Ένας μαθητής με αυτισμό (αγόρι, 7 ετών) αποτέλεσε τον πυρήνα της ομάδας στόχου καθώς και ενήλικες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης (άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση, Λίστες Ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων, συνεντεύξεις) μετά από 150 ώρες συμμετοχικής παρακολούθησης στην ατομική και ομαδική συνεδρία του μαθητή στο Κέντρο ημέρας . Επιπλέον, τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω του πειράματος (5 κοινωνικές ιστορίες) που εφαρμόστηκε στο μαθητή μελέτης περίπτωσης. Στα αποτελέσματα της έρευνας, η πρώτη υπόθεση αποδείχτηκε πλήρως σχετικά με το όφελος των ομαδικών αλληλεπιδραστικών σχέσεων σε μαθητή με αυτισμό. Η δεύτερη υπόθεση, επίσης αποδείχτηκε πλήρως σχετικά με το όφελος των ομαδικών αλληλεπιδραστικών σχέσεων σε μαθητή με αυτισμό στο Κέντρο Ημέρας. Τέλος, και η τρίτη υπόθεση αποδείχτηκε πλήρως σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μικροομαδικών δραστηριοτήτων που έχουν περιγραφεί στο ΣΑΔΕΠΕΑΕ.
Lo studio delle relazioni interattivi dei piccoli gruppi nella educazione dei bambini con autismo in Centri Diurni
The study of small- grouped interactive relations in the education children with autism in the Day Center
Keywords: Αυτιστικά παιδιά – Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Συμπεριφορά, Τροποποίηση της -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά – Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική αλληλεπίδραση στα παιδιά– Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ομαδική εργασία στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συναισθηματική νοημοσύνη -- Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μικροομαδικές αλληλεπιδραστικές σχέσεις; Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ); Συναισθηματική οργάνωση; Συνεργασία με άλλους