Εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας με βάση το αμερικανικό βραβείο αριστείας Malcolm Baldrige στην τελωνειακή υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων - Πετράκης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν επί συγκεκριμένου δείγματος οι συνθήκες που επικρατούν στην Τελωνειακή Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) όσον αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του αμερικανικού βραβείου αριστείας Malcolm Baldrige, εξετάζοντας από την πλευρά των εργαζομένων τα ακόλουθα κριτήρια: Ηγεσία, Στρατηγική, Πελάτες, Μέτρηση – Ανάλυση – Γνώσεις Management, Εργατικό Δυναμικό, Λειτουργίες καθώς και τα προκύπτοντα αυτών αποτελέσματα. Από την υπάρχουσα βιβλιογραφία προκύπτει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα άλλη σχετική έρευνα σε οικονομική Αρχή. Εφαρμόστηκε η ποσοτική μέθοδος και το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, σύμφωνα με την πενταβάθμια κλίμακα Likert. Το δείγμα απαρτίζεται από 120 τελωνειακούς, με θέσεις εργασίας κυρίως απλοί υπάλληλοι, αλλά και προϊστάμενους τμημάτων και προϊστάμενους Διευθύνσεων κεντρικής υπηρεσίας ή Τελωνείων της Α.Α.Δ.Ε. Από τα προκύπτοντα αποτελέσματα καταδεικνύεται σαφές ότι παρότι η σύσταση της Αρχής έγινε το 2017, έχει επικρατήσει έως σήμερα μια μέτρια κουλτούρα ποιότητας, η οποία και επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση. Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθεί η εφαρμογή και κάποιου άλλου μοντέλου διοικητικής αριστείας με παρόμοια κριτήρια στην Α.Α.Δ.Ε. (πχ το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοικητικής Αριστείας) και ακολούθως να πραγματοποιηθούν οι ανάλογες συγκρίσεις.
Implementation of Total Quality Management based on the American Malcolm Baldrige Award of Excellence in the Customs Service of the Independent Authority for Public Revenue
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ποιοτικός έλεγχος; Διασφάλιση ποιότητας; Ηγεσία; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Total Quality Management; Quality control; Διασφάλιση ποιότητας; Leadership; Personnel management; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Αμερικάνικο Βραβείο Διοικητικής Αριστείας; Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων; Total Quality Management; American Model of Administrative Excellence; Independent Authority for Public Revenue