Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων των τεχνολογικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον του 21ου αιώνα - Ταλαγάνης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων των τεχνολογικών κλάδων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικότερα του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων που απαντήθηκε από δείγμα 100 ατόμων, απόφοιτων του συγκεκριμένου τμήματος και έγινε στατιστική ανάλυση των απαντήσεων προκειμένου να εξαχθούν τα σχετικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, ο σκοπός και η σημασία αυτής της έρευνας είναι να εξετάσει πως σχετίζονται οι σπουδές που πραγματοποίησαν οι απόφοιτοι με τη σημερινή εργασιακή τους κατάσταση. Από τη στατιστική ανάλυση προέκυψε πως ο βαθμός πτυχίου επηρεάζει θετικά την απασχόληση του απόφοιτου στο αντικείμενο του, οι φοιτητές έτειναν να ασχολούνται περισσότερο με τη σχολή αν ήταν η πρώτη τους επιλογή, η ανεργία είναι μεγαλύτερη στις νεότερες ηλικίες αλλά χαμηλότερη για τους κατόχους μεταπτυχιακού, οι οποίοι επιπλέον βρέθηκαν να έχουν και υψηλότερο εισόδημα.
Αριθμός Εισαγωγής: 010666-010667 cd
Keywords: Επαγγελματική κατάρτιση; Ανεργία; Occupational training; Unemployment; Επαγγελματικές προοπτικές; Απόφοιτοι τεχνολογικών τμημάτων; Απορροφητικότητα αποφοίτων; Ανεργία