Άγιος Πέτρος, επίσκοπος Άργους. Ο βίος και οι απηχήσεις του - Δεμοιράκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Βίος του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους είναι ένα αγιολογικό κείμενο με όλα τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου λογοτεχνικού είδους των βίων αγίων με εγκωμιαστικό χαρακτήρα. Αποκαλύπτει αντιλήψεις και στάσεις της κοινωνίας της εποχής του. Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για ιστορικά συμβάντα στην Πελοπόννησο του Ι΄ αιώνος, που δεν τα γνωρίζουμε από άλλες πηγές, για την οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη της κοινωνικής δράσης της Εκκλησίας, τις αρμοδιότητες ενός επισκόπου, την εξέλιξη του μοναχισμού στην περιοχή ακόμα και για τη δημογραφική εικόνα της περιοχής της Αργολίδας. Είναι επομένως ένα αγιολογικό κείμενο ενδιαφέρον και πολυδιάστατο που η μελέτη και η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του συντελούν στο να γνωρίσουμε σε βάθος την εποχή και να διερευνήσουμε όψεις της ιστορίας και της κοινωνίας τις οποίες οι υπάρχουσες ιστορικές πηγές αδυνατούν να φωτίσουν επαρκώς. Tέλος, έχει ψυχωφελή και διδακτικό χαρακτήρα αλλά και λογοτεχνική αξία, καθώς αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα της κλασικιστικής τάσης που επικρατεί στα γράμματα και τις τέχνες της εποχής των Μακεδόνων.
Keywords: Πέτρος, -- Άγιος, Επίσκοπος Άργους; Επίσκοποι -- Ελλάδα -- Άργος -- Βιογραφία; Χριστιανοί άγιοι -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Αργολίδα (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 10ος αιώνας -- Πηγές; Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 10ος αιώνας -- Πηγές; Βυζάντιο; Βυζαντινή Λογοτεχνία; Αγιολογία; Βίος; Εγκώμιο; Ρητορική; Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους; Θεόδωρος Μητροπολίτης Νίκαιας; Πελοπόννησος; Άργος; Ναύπλιο; Άραβες; Βούλγαροι; Σλάβοι; Βαρβαρικές επιδρομές; Πρόσφυγες; Μοναχισμός; Φιλανθρωπία; Γυναίκα; Μακεδονική Αναγέννηση; 10ος Αιώνας; Byzantium; Byzantine Literature; Hagiography; Vita; Enkomion; Rhetoric; Saint Peter Bishop of Argos; Theodore Metropolitan of Nicaea; Peloponnese; Argos; Nafplio; Arabs; Bulgarians; Slavs; Barbaric invasions; Refugees; Monasticism; Charity; Woman; Macedonian Renaissance; 10th Century