Σύγκλιση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την προτεραιότητα: ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς στην Ευρώπη 2020 - Κόλλια, Εμμανουέλα Σπ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η πολιτική απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αυξανόμενο πρόβλημα της ανεργίας έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μείζονα θέματα στις ατζέντες των ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς πολιτικής πλήττοντας παράλληλα και τον τομέα της απασχόλησης. Τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου τα ποσοστά αυτά εκτοξεύτηκαν. Στην παρούσα εργασία καταγράφονται όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση και εφαρμογή της νέας προγραμματικής περιόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη 2020», γίνεται αναφορά σε όλες τις παραμέτρους και τις δράσεις της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αναλύεται η Στρατηγική για την «Ευρώπη 2020» σε σχέση με την απασχόληση και την εργασία και, τέλος, καταγράφεται το πρόβλημα της ανεργίας, στέγασης και εκπαίδευσης με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά αγγίζοντας πρωτοφανή επίπεδα. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2013 το 27,9% του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και το 59,3% των νέων έως 25 ετών ήταν δηλωμένοι άνεργοι. Στην εν λόγω εργασία καταγράφονται όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα οποία όμως κατά τη γνώμη μου επιλύουν προσωρινά το πρόβλημα αυτό, χωρίς να προσφέρουν μακροχρονίως βιώσιμη λύση.
Μ.Δ.Ε. 102
Keywords: Ανεργία--Ελλάδα; Απασχόληση--Ελλάδα; Unemployment--Greece; Employment--Greece