Η έννοια της ευθύνης στη δημόσια διοίκηση - Αλευρούδη, Ελένη Ν. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η ευθύνη στη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί βασική πρόκληση στην εποχή που διανύουμε. Είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση και εφαρμογή κανόνων που να διέπουν την άσκηση διοίκησης από κρατικούς φορείς και οργανισμούς. Η άσκηση δημόσιων καθηκόντων πρέπει να διέπεται από τις αρχές της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του διοικουμένου και η δράση της διοίκησης να ελέγχεται από τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές καθώς και από τα αρμοδία δικαστήρια. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σημαντική στην άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως η θέσπιση κανόνων είναι από μόνη της ικανή να επιφέρει εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία στη δημόσια διοίκηση. Απαιτείται γενικότερη αναμόρφωση στο επίπεδο της οργάνωσης και των διαδικασιών, τη διαμόρφωση νομικών κανόνων και ουσιαστικών προϋποθέσεων. Συνεπώς, κραταιά είναι η άποψη πως δεν μπορεί να υπάρξει αρμονική ανάπτυξη σε μια χωρά δίχως μια ικανή και έντιμη δημόσια διοίκηση, ενώ η ηθική και η δεοντολογία πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιδέα μιας διοίκησης η οποία υπηρετεί τους πολίτες ενός κράτους, τάσσεται υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και το προασπίζει, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί το κοινό καλό.
Μ.Δ.Ε. 174
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Public administration; Διοικητικό δίκαιο; Αστικό δίκαιο; Δημόσια διοίκηση; Διοικητικό δίκαιο; Ευθύνη