Στρατηγικός σχεδιασμός οργανισμών και επιχειρήσεων - Δεμερούκα, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα είναι αρκετά περίπλοκη και η επιτυχής ανέλιξη μιας επιχείρησης είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Στην προσπάθεια αυτής της ανέλιξης κάνουν χρήση εργαλείων, όπως είναι η επιχειρηματική στρατηγική και το στρατηγικό μάνατζμεντ. Η σημασία αυτών των εργαλείων αναγνωρίζεται πλέον καθολικά. Ένας παράγοντας που δυσκολεύει την επίτευξη των στόχων μιας επιχείρησης είναι και η συνθετότητα του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντός της. Η απόλυτη γνώση του περιβάλλοντος, παρέχει ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στην επιχείρηση και τη βοηθάει καταλυτικά στον προσδιορισμό και την κατάκτηση των σκοπών της. Η διαμόρφωση, η υλοποίηση και η εποπτεία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει μία επιχείρηση είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο στα καθήκοντα της διοίκησής της. Η επιλογή της στρατηγικής καθορίζεται από τους σκοπούς της υπό το πρίσμα της ανάλυσης του περιβάλλοντός της. Βέβαια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα οι επιχειρήσεις λειτουργούν υπό το καθεστώς χαλεπών συνθηκών, που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία τους αλλά και την βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, η έλλειψη εξωστρέφειας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού από πλευράς πολλών επιχειρήσεων, επιδείνωσαν την κατάσταση, οδηγώντας πλήθος αυτών σε διακοπή της λειτουργίας τους. Οι εναπομείνασες επιχειρήσεις όμως διακατέχονται από αισιοδοξία για το μέλλον και αυτό διαφαίνεται από τις απαντήσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Strategic planning of companies and organizations
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Ηγεσία; Επιχειρηματικότητα; Management; Strategic planning; Business planning; Leadership; Entrepreneurship; Στρατηγική; Στρατηγικός σχεδιασμός; Μάνατζμεντ; Ανάλυση SWOT; Strategy; Strategic planning; Management; SWOT analysis