Πολιτιστική και Πολιτισμική διάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης - Μακρή, Άννα Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Τα μουσεία αποτελούν χαρακτηριστικό τμήμα του πολιτισμικού πλέγματος της νεότερης Ευρώπης και του κόσμου που βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιρροή. Ο αρχαιοελληνικός όρος ΄΄μουσείο΄΄, ο οποίος σήμαινε το τέμενος που ήταν αφιερωμένο στις Μούσες, τις κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, και στις τέχνες που αυτές αντιπροσώπευαν, προσέλαβε ποικίλες σημασίες ανά τους αιώνες. (Alexander, 1979; Benett, 1995 & Βουδούρη, 2003). Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης είναι το πρώτο επαρχιακό μουσείο της Ελλάδας, το οποίο άρχισε να οικοδομείται το 1874 και ολοκληρώθηκε το 1876. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις αντιλήψεις των κατοίκων της Λακωνίας για το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης. Στη μελέτη πήραν μέρος 100 άτομα, άνδρες και γυναίκες, που κατάγονταν από διάφορα μέρη της Λακωνίας. Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν πάνω από 18 ετών. Τα άτομα αυτά δεν είχαν πάρει μέρος σε ανάλογη έρευνα για τις αντιλήψεις για το μουσείο της Σπάρτης. Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις δημογραφικές με τις οποίες αναζητήσαμε πληροφορίες σχετι
Cultural and Cultural dimensions of the Museum of Sparta
Keywords: Μουσεία; Αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές - Ελλάδα; Πολιτισμός; Πολιτισμική ταυτότητα; Πολιτισμικός; Πολιτιστικός; Αρχαιολογικό μουσείο