Αξιολόγηση της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Συγκριτική μελέτη της κατάστασης πριν την κατάργηση και μετά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς και στο μεσοδιάστημα. - Τσορλιανού, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Με δεδομένη την έλλειψη βιβλιογραφίας για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, συνδυάστηκαν κυρίως νόμοι, εγκύκλιοι, δημοσιευμένα άρθρα, Φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεως, πληροφορίες από δήμους που απαντήσανε στα ερωτηματολόγια που τους απεστάλησαν αλλά και προφορικές πληροφορίες υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων. Το τμήμα προσωπικού των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν είχαν επαρκή στοιχεία που να εξυπηρετούν τον σκοπό της διπλωματικής εργασίας. Όσον αφορά στη δομή που ακολουθήθηκε, στο πρώτο σκέλος έγινε μία ιστορική αναδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας και αναπτύχθηκαν η διάκριση του προσωπικού, η ιεραρχία, οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις της, η κατάργηση η επανασύσταση και οι συνέπειες τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα αρχεία που σχετίζονται με αυτή. Στο δεύτερο σκέλος γίνεται μία σύντομη αναφορά στην προετοιμασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά τα ερωτηματολόγια, τις παραμέτρους αξιολόγησης καθώς και τη σπουδαιότητα και τα οφέλη αυτής για τη Δημοτική Αστυνομία. Για τη συγγραφή του τελευταίου σκέλους ερευνήθηκαν 2084 ΦΕΚ που δημοσιεύθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο και επεξεργάστηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσα από τα ερωτηματολόγια. Επίσης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων κι εποικοδομητικός διάλογος με δημοτικούς αστυνομικούς αλλά και υπαλλήλους των δήμων. Απόρροια των παραπάνω είναι ότι εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα και διατυπώθηκαν προτάσεις.
Evaluation of Municipal Police. Comparative study of the situation between repealing, in the interim and after the reconstitution of Municipal Police.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημοτική αστυνομία; Αρμοδιότητες; Κατάργηση; Επανασύσταση; Αξιολόγηση