Η Διαχείριση της Αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η Φωνή των Πολιτών ως Οδηγός για Στρατηγικές Βελτίωσης. Η Περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου. - Δρόσου, Ζαχαρένια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διπλωματική εργασία με τίτλο «Η Διαχείριση της Αλλαγής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Η Φωνή των Πολιτών ως Οδηγός για Στρατηγικές Βελτίωσης. Η Περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου» εξετάζει τις μεταρρυθμίσεις που διαμόρφωσαν τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ βαθμού στην Ελλάδα, από τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) έως τις πιο πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ρόλος των πολιτών ως συνδιαμορφωτών πολιτικών, μέσω διαβουλεύσεων και συμμετοχικών διαδικασιών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η μελέτη εστιάζει στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, αναλύοντας στρατηγικά εργαλεία όπως η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η έρευνα αναδεικνύει τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και τον βαθμό ενσωμάτωσης των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Μεθοδολογικά, συνδυάστηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση, μελέτη περίπτωσης και πρωτογενής έρευνα μέσω ερωτηματολογίων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι, παρά τις σημαντικές προσπάθειες θεσμοθέτησης της συμμετοχικής διακυβέρνησης, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των πολιτών και στα απτά αποτελέσματα που βιώνουν. Η εργασία καταλήγει στην ανάγκη ενίσχυσης της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της θεσμικής συνέχειας, ώστε η φωνή των πολιτών να μεταφράζεται σε ουσιαστικές αλλαγές και αυτό να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον πολίτη.
Managing Change in Local Government: The Voice of Citizens as a Guide for Improvement Strategies. The Case of the Municipality of Heraklion.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Βιωσιμότητα; Διαβούλευση