Η ελληνική τραπεζική κρίση και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Μελέτη περίπτωσης τράπεζας Eurobank - Ergasias - Κοντογιώργου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η κρίση του 2008 χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το Μεγάλο Κραχ του 1929 στις ΗΠΑ (πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις, κρατικοποιήσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεγάλου μεγέθους και επιρροής), η διάχυση της οποίας ανέδειξε παθογένειες, ιδιομορφίες και διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης από τις κυβερνήσεις στην προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών τους. Για να γίνει κατανοητή η διαφορετικότητα της ελληνικής τραπεζικής κρίσης, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στην τραπεζική ή χρηματοπιστωτική κρίση, στους παράγοντες που την πυροδότησαν, στο πως αντέδρασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πως εξελίχθηκε (2008-2010) ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να κλυδωνίζεται από τις συνέπειες των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας. Κλυδωνισμοί με αποτέλεσμα: κρατικοποίηση, συγχωνεύσεις-εξαγορές τραπεζών, απαξίωση σε θεσμούς και δανειστές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων/στελεχών του. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει πώς διαμορφώθηκε το εργασιακό τοπίο στον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια, να εξετάσει την επίδραση και τις συνέπειες συρρίκνωσης του κλάδου στη διαχείριση και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (αποδοτικότητα υπαλλήλων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών). Με στόχο τη βαθύτερη διερεύνηση στρατηγικών και λόγων συγχώνευσης των ελληνικών τραπεζών, της επίδρασης στο ανθρώπινο δυναμικό, του ρόλο που διαδραμάτισε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού στην εσωτερική επικοινωνία και στελέχωση, των συνεπειών της πολιτικής εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων και η αποτίμηση αυτών των εφαρμογών, θα εξεταστεί η περίπτωση της τράπεζας Eurobank, με κεντρικό ερευνητικό ερώτημα: κατά πόσο η συρρίκνωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων είναι επιτακτική και πώς αποτιμάται από το προσωπικό. Απαντήσεις αναζητήθηκαν σε βιβλιογραφικές αναφορές και επιστημονικά άρθρα και καταρτίστηκε ερωτηματολόγιο που απευθύνθηκε σε υπαλλήλους της τράπεζας Eurobank.
The Greek banking crisis: The impact on human resources. Eurobank-Ergasias bank case study
Keywords: Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Εργασία--Ελλάδα; Τραπεζική κρίση; Ανθρώπινο δυναμικό; Συγχωνεύσεις; Εξαγορές; Ελληνική τραπεζική κρίση