Χρηματοοικονομική ανάλυση με χρήση αριθμοδεικτών του κλάδου Α' υλών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής για την περίοδο 2011-2020 - Καψιώτης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την χρηματοοικονομική ανάλυση των 10 μεγαλύτερων εταιριών παραγωγικών και μη, του κλάδου της παραγωγής και εμπορίας Α’ υλών Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο. Η εξεταζόμενη περίοδος των ισολογισμών και των καταστάσεων χρήσεως αφορά τη δεκαετία 2011 έως και 2020, μία περίοδος που παρουσιάζει από τη μία το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος και από την άλλη την προσπάθεια των συγκεκριμένων εταιριών να βιοποριστούν και να εξελιχθούν μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Καθώς αφορά επιχειρήσεις που οι περισσότερες είναι άνω των 30 ετών, με κάποιες πολυεθνικές να έχουν την ρίζα τους στην αρχή του 20ου αιώνα, παρατηρούμε τους τρόπους που διαχειρίζονται πέραν την οικονομική κρίση, αλλά και την υγειονομική κρίση που ξέσπασε στην αρχή του ’20 και πω τις επηρέασε. Είναι αξιοπρόσεκτη η επιρροή του Covid-19 στους ανθρώπους/καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και πόσο ευάλωτοι είμαστε ως οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο στο ξέσπασμα ένας αόρατου εχθρού. Καθώς οι οικονομίες είναι πλέον αλληλένδετες μεταξύ τους, χωρίς αυτάρκεια σε όλα τα προϊόντα, με το εμπόριο μεταξύ των χωρών να είναι αυτονόητο, παρατηρούμε πως μία κρίση (οποιουδήποτε τύπου) πως μπορεί αν επηρεάσει και τον Έλληνα καταναλωτή και επιχειρηματία. Η πηγή πληροφόρησης για την χρηματοοικονομική ανάλυση με χρήση αριθμοδεικτών των δέκα εταιριών προέρχεται από την εταιρία ICAP Group, και οποιοδήποτε λανθασμένο αποτέλεσμα αφορά μόνο προσωπικό λάθος και καμία ευθύνη δε φέρει η εταιρία.
Financial analysis using ratios in the sector of raw material for bakery and confectonery in the period 2011-2020
Μ.Δ.Ε. 43
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Οικονομική κρίση; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Εταιρίες α’ υλών αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής-παγωτού; Μίγματα; Οικονομική κρίση; Υγειονομική κρίση; Financial analysis; Ratios; Bakery-confectionery-ice cream raw materials companies; Mixtures; Financial crisis; Health crisis.