Ο Δημήτρης Γληνός (1882-1943): Η ζωή και το έργο του - Γιαννακόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο Δημήτρης Γληνός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους του 20ού αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική παιδεία, την πολιτική σκηνή και τη λογοτεχνία. Ως εκπαιδευτικός, ενθάρρυνε την κριτική σκέψη και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών του. Στην πολιτική, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, προσφέροντας φωνή στους αποκλεισμένους. Η πολιτική του δράση προκάλεσε αντιδράσεις, εγκαταλείποντας τη Σμύρνη το 1908 και συνεχίζοντας τις σπουδές του στη Γερμανία. Το 1927 υποστήριξε ανοιχτά τις σοσιαλιστικές ιδέες, το 1934 επισκέφθηκε την ΕΣΣΔ και το 1935 εξορίζεται. Ο Γληνός αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κληροδότημα που συνεχίζει να εμπνέει μελλοντικούς ηγέτες και πολιτικούς.
Keywords: Γληνός , Δημήτριος Α. , 1882-1943; Εκπαιδευτικοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Γληνός; Εκπαίδευση; Πολιτική; Σοσιαλισμός; Ιστορισμός; Ανωτέρα Γυναικεία Σχολή; Glinos; Education; Politics; Socialism; Historicism; Higher Women's School