Διερεύνηση των αλλαγών και ανίχνευση των διαταραχών στις συνήθειες του ύπνου και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με νεφρική νόσο υπό αιμοκάθαρση - Κεφάλα, Μαριάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με νεφρική νόσο υπό αιμοκάθαρση φαίνεται να εμφανίζουν πτωχή ποιότητα ζωής και διαταραχές ύπνου που σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα, μειωμένη τήρηση της θεραπευτικής αγωγής και εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς ή συναισθήματος. Σκοπός: της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των αλλαγών και των διαταραχών ύπνου, καθώς και της ποιότητας ζωής των ασθενών με νεφρική νόσο υπό αιμοκάθαρση. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε τυχαία δειγματοληψία σε ασθενείς με νεφρική νόσο υπό αιμοκάθαρση ιδιωτικών μονάδων τεχνητού νεφρού των νομών Αττικής και Κορινθίας, με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου, που περιελάμβανε δημογραφικά στοιχεία, την κλίμακα ύπνου Epworth, το δείκτη ποιότητας ύπνου Pittsburgh και το World Health Organization Quality of Life Questionnaire. Η ανάλυση έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS 17.0. Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 71 ασθενείς (άντρες 78.8%, n=56), ηλικίας άνω των 51 ετών (73.2%, n=52), έγγαμοι (66.2%, n=47), βασικού και μέσου εκπαιδευτικού επιπέδου (73.2%, n=52), που δεν εργάζονταν (81.7%, n=58) και ζούσαν μαζί με τις οικογένειές τους ή φροντιστές (87.3%, n=62). Το 52.1% (n=37) του δείγματος αξιολογεί την ποιότητα ζωής του ως καλή/πολύ καλή, το 45.07% (n=32) ως μέτρια τη γενική κατάσταση της υγείας του, το 66.2% (n=47) την ποιότητα ύπνου του ως μάλλον καλή/ πολύ καλή και το 85.92% (n=61) παρουσίασε φυσιολογικού βαθμού υπνηλία τον τελευταίο μήνα. Παρατηρείται θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ποιότητα ζωής και τον βαθμό ικανοποίησης της κατάστασης της υγείας των συμμετεχόντων (p<0.05). Η πλειοψηφία του δείγματος με καλή/πολύ καλή ποιότητα ζωής αξιολογεί θετικά την ποιότητα του ύπνου, ενώ υψηλά ποσοστά ποιότητας ζωής παρουσιάζονται και για τους ασθενείς με χαμηλό βαθμό αξιολόγησης της ποιότητας ύπνου. Όσον αφορά την ικανοποίηση που νιώθουν με την υγεία τους, μειώνεται όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα υποβολής θεραπείας. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αντιτίθενται στα δεδομένα της πλειοψηφίας των διεθνών μελετών, γεγονός που ίσως οφείλεται στο μικρό δείγμα ή την κουλτούρα των Ελλήνων ασθενών και δεν επιτρέπει την εξαγωγή γενικεύσιμων 12 αποτελεσμάτων, αναδεικνύοντας την ανάγκη μιας αμιγούς επιδημιολογικής μελέτης αντιπροσωπευτικού δείγματος αιμοκαθαιρόμενων ασθενών.
Αριθμός Εισαγωγής: 010344-010345 cd
Keywords: Αιμοκάθαρση; Διαταραχές του ύπνου; Νεφρική ανεπάρκεια, Χρόνια; Ποιότηα ζωής; Αιμοκάθαρση; Γενική υγεία; Διαταραχές ύπνου; Ικανοποίηση; Νεφρική νόσος; Ποιότητα ζωής; Ποιότητα ύπνου; Hemodialysis; General health; Sleep disorders; Satisfaction; Renal disease; Quality of life; Sleep quality