Νοσηλευτικές διαγνωστικώς συσχετιζόμενες ομάδες - Τζούρτζουκλη, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο σχεδιασμός της παρούσας μελέτης αποτελεί μία προσπάθεια διερεύνησης της συμβολής της Νοσηλευτικής στις Διαγνωστικώς Συσχετιζόμενες Ομάδες (ΔΣΟ) - Diagnosis Related Groups (DRGs). Το σύστημα DRGs αφορά ένα σύστημα κατάταξης των ασθενών, το οποίο συσχετίζει το νοσολογικό τύπο των ασθενών, που νοσηλεύει ένα νοσοκομείο, με τις δαπάνες, που πραγματοποιούνται από αυτό. Ενώ κάθε ασθενής είναι μοναδικός, ομάδες ασθενών έχουν κοινές δημογραφικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, που καθορίζουν την ένταση των απαιτούμενων πόρων για τη θεραπεία τους. Η νοσηλευτική φροντίδα θα πρέπει να υπολογίζεται ως ανεξάρτητος παράγοντας στη θεραπεία και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε μία συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διεθνή βιβλιογραφία για την αναγνώρισή της. Σύμφωνα με την νέα τάση οι νοσηλευτικές υπηρεσίες θα πρέπει να κοστολογούνται ξεχωριστά από τις άλλες δαπάνες. Σκοπός: Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει τη συμβολή της νοσηλευτικής φροντίδας στο σύστημα DRGs και να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:  Πως υπολογίζεται η ένταση της νοσηλευτικής φροντίδας;  Ποια εργαλεία και τεχνικές χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της εντάσεως της νοσηλευτικής φροντίδας;  Γιατί θα πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι νοσηλευτικές υπηρεσίες ως ανεξάρτητος παράγοντας στην κοστολόγηση του DRGs;  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα στην αναγνώριση της νοσηλευτικής φροντίδας ως ανεξάρτητου παράγοντα στο σύστημα DRGs;  Διαφέρει η εφαρμογή των DRGs στην Ευρώπη και στην Αμερική; Υλικό και μέθοδος: Αναζητήθηκαν δημοσιευμένες μελέτες στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Medline, Embase καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, αλλά και μελέτες σε πρακτικά συνεδρίων και σε ιστοσελίδες διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών και σε βιβλιογραφικές αναφορές άλλων ανασκοπήσεων. Ως χρονικό διάστημα αναζήτησης τέθηκε η περίοδος 1995-2015. Επιλέχθηκαν άρθρα των τελευταίων είκοσι ετών για να είναι σύγχρονη η βιβλιογραφία, προκειμένου να περιέχονται σύγχρονα θεωρητικά και ερευνητικά δεδομένα. Παράλληλα τέθηκε γλωσσικός περιορισμός με την επιλογή άρθρων δημοσιευμένων στα αγγλικά και στα ελληνικά. Όπου κρίθηκε απαραίτητο χρησιμοποιήθηκε βιβλιογραφία εκτός του εικοσαετούς διαστήματος αναζήτησης, λόγω υψηλής σημαντικότητας και ιστορικής εξέλιξης του θέματος. Αποτελέσματα: Η υιοθέτηση των DRGs εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, βάσει όγκου παρεχόμενων υπηρεσιών, και την τυποποίηση της διαδικασίας αντιμετώπισης κάθε περιστατικού και του αντίστοιχου κόστους, εξοικονομώντας τους πόρους και διασφαλίζοντας την ποιότητα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης με την πραγματοποίηση αξιολόγησης αποδοτικότητας των διαδικασιών. Η καταγραφή της διάρκειας νοσηλείας, παρέχει κίνητρα για τον περιορισμό του χρόνου νοσηλείας ενώ, μαζί με άλλες μεταβλητές, επιτρέπει την μέτρηση της ποσότητας των πόρων, που χρησιμοποιούνται για κάθε περίπτωση νοσηλείας, και κατά αυτό τον τρόπο υπολογίζεται το πραγματικό κόστος. Παρέχεται σημαντική βοήθεια στις διοικήσεις των νοσοκομείων, γιατί το DRGs συνδυάζει την ιατρική διάγνωση και τη θεραπεία με καθορισμένα πρότυπα χρήσης των πόρων, καθιστώντας δυνατό τον έλεγχο των διαγνωστικών διαδικασιών, την παρακολούθηση της κατανάλωσης των φαρμακευτικών προϊόντων και την καλή ή κακή πρακτική στη χρήση των πόρων. Συμπεράσματα: Η ένταση της νοσηλευτικής φροντίδας και ο υπολογισμός της αναλογίας ασθενών νοσηλευτικού προσωπικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανομή άμεσου χρόνου και κόστους νοσηλείας για κάθε ασθενή στο πλαίσιο του συστήματος τιμολόγησης του νοσοκομείου και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των επιδόσεων ή για τη συγκριτική αξιολόγηση της νοσηλευτικής έντασης εντός και μεταξύ νοσοκομείων. Η νέα τάση θέλει τη νοσηλευτική να κατέχει ξεχωριστή θέση στο σύστημα DRGs και η εδραίωση της διεθνώς δε θα αργήσει.
Keywords: Νοσηλευτική φροντίδα; Διαγνωστικές ομάδες; Νοσοκομεία - Προοπτικές πληρωμής; Νοσοκομειακοί ασθενείς - Ταξινόμηση; Nursing care; Diagnosis related groups; Hospitals - Prospective payment; Hospital patients - Classification; Διαγνωστικές Ομοιογενείς Κατηγορίες; Νοσηλευτική φροντίδα; Νοσολογικό φάσμα ασθενών; Ένταση κοστολόγησης; Ένταση νοσηλευτικής φροντίδας; Diagnosis Related Groups; Nursing care; Case mix; Cost Weight Intensity; Nursing Intensity Weights