Αντιλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την επαγγελματική τους αβεβαιότητα και την επαγγελματική τους εξουθένωση - Κοτσώνη, Αργυρή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη διερευνά τις αντιλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα σχετικά με την επαγγελματική αβεβαιότητα, το εργασιακό άγχος και την επαγγελματική εξουθένωση. Μέσω μιας ποιοτικής προσέγγισης που περιλαμβάνει ημιδομημένες συνεντεύξεις με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, η έρευνα αναδεικνύει τις προκλήσεις που θέτουν η εργασιακή αστάθεια, οι συχνές μεταβάσεις και η περιορισμένη επαγγελματική υποστήριξη. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βιώνουν σημαντικό άγχος λόγω της έλλειψης εργασιακής ασφάλειας, της οικονομικής αστάθειας και της ανάγκης προσαρμογής σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι συμμετέχοντες δείχνουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και δέσμευση στον ρόλο τους, με γνώμονα το ενδιαφέρον τους για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους όσο και τις φιλοδοξίες τους για επαγγελματική ανάπτυξη. Στην έρευνα εντοπίζονται επίσης τα προβλήματα του συστήματος προσλήψεων που επιδεινώνουν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Η θεματική ανάλυση αναδεικνύει τις στρατηγικές αντιμετώπισης που αναπτύσσουν στο σύστημα αυτό οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης και της προσωπικής ανθεκτικότητας, όπως και την επιθυμία τους για συστημικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ευημερία και τη σταθερότητα της σταδιοδρομίας τους. Η έρευνα αυτή συμβάλλει στην κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου και ρίχνει φως στο κατά πόσο το έργο αυτό επηρεάζεται τονίζοντας το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών και την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 014115 cd
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία) -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Ψυχολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί; Επαγγελματική εξουθένωση; Επαγγελματική αβεβαιότητα; Ποιοτική έρευνα; Relief teachers; Burnout; Professional uncertainty; Qualitative research; Teacher well-being