Η οικονομική διάσταση της ελληνικής υψηλής στρατηγικής κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία - Γκουγκούδης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην εισαγωγή της μελέτης αναλύεται ο πολιτικός ρεαλισμός, το αξιολογότερο εργαλείο ανάλυσης της διεθνούς πολιτικής από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Το πρώτο κεφάλαιο εισάγει την έννοια της στρατηγικής και της υψηλής στρατηγικής ενώ ακολούθως περιγράφεται η οριοθέτηση και η εφαρμογή της υψηλής στρατηγικής από τον Βενιζέλο καθώς και από τις αντιβενιζελικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η ιστορική αναδρομή του ελληνισμού στο μικρασιατικό χώρο, τις απαρχές του, την εξέλιξη και τις διάφορες φάσεις που πέρασε στο διάβα των αιώνων. Το κεφάλαιο κλείνει με το γεωπολιτικό πλαίσιο που υπήρχε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ακολουθεί η περιγραφή της οικονομικής πολιτικής κατά την περίοδο του Βενιζέλου καθώς και κατά την περίοδο των μετανοεμβριανών κυβερνήσεων. Η εργασία κλείνει με την παράθεση των συμπερασμάτων σχετικά με την εφαρμοσθείσα υψηλή στρατηγική των δύο περιόδων.
Μ.Δ.Ε. 21
Keywords: Μικρασιατική εκστρατεία, υψηλή στρατηγική, οικονομία