Μέτρηση επαγγελματικής εξουθένωσης στον τραπεζικό τομέα - Συκά, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Θεωρητικό Υπόβαθρο Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο σωματικής εξάντλησης, παρατεταμένης κόπωσης και αδυναμίας που αντικατοπτρίζεται από αρνητικές στάσεις για την εργασία, τη ζωή και άλλους ανθρώπους γύρω μας. Κάποια επαγγέλματα έχουν αυξημένες απαιτήσεις λόγω του ότι τα περιγράμματα εργασίας απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, παρουσιάζουν μεγαλύτερους κινδύνους, ή απαιτούν συχνότερη επαφή με άτομα που είναι σε ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι δημογραφικοί παράγοντές (φύλο, οικογενειακή κατάσταση κλπ.) επιδρούν στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ κάποιες άλλες συσχετίζουν την ποιότητα του τρόπου ζωής των εργαζομένων με την εμφάνιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης. Σκοπός Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης σε στελέχη ελληνικών τραπεζών και τη σχέση μεταξύ επαγγελματικής εξουθένωσης, των κοινωνιοδημογραφικών παραγόντων (φύλο, ηλικία, εισόδημα κλπ) και του τρόπου ζωής (κάπνισμα, άσκηση κλπ) των στελεχών στον τραπεζικό τομέα. Μεθοδολογία Στην παρούσα χρησιμοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη (cross-sectional study). Το δείγμα αποτελείται από στελέχη που εργάζονται στον τραπεζικό τομέα. Ένα ερωτηματολόγιο που διερευνά τα επίπεδα της επαγγελματικής εξουθένωσης, τον τρόπο ζωής και τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων θα διανεμηθεί στα στελέχη. Το επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης θα προσδιοριστεί με χρήση του ερωτηματολογίου «Maslach Burnout Inventory». Η επεξεργασία των δεδομένων θα γίνει με το λογισμικό SPSS. Για την επίδραση των μεταβλητών που περιγράφουν τα κοινωνιοδημογραφικά δεδομένα και του τρόπου ζωής στα επίπεδα εξάντλησης, χρησιμοποιήθηκαν οι αναλύσεις Mann-Whitney, Kruskal Wallis και Spearman για τις μεταβλητές που δεν ακολουθούσαν την κανονική κατανομή, ενώ οι αναλύσεις Independent Samples t-test, ANOVA και Pearson χρησιμοποιήθηκαν για αυτές που ακολουθούσαν την κανονική κατανομή. Συμπεράσματα Στη διάσταση που αφορά την «Συναισθηματική εξάντληση» των εργαζόμενων, η μέση βαθμολογία ήταν 22,3810, η οποία υποδεικνύει μία «μέτρια επαγγελματική εξουθένωση». Στη διάσταση που αφορά την «Αποπροσωποποίηση», η μέση βαθμολογία ήταν 17,3810, η οποία υποδεικνύει μία «εξάντληση υψηλού επιπέδου». Στη διάσταση που αφορά το «Κυνισμό», η μέση βαθμολογία ήταν 32,9206, η οποία υποδεικνύει μία «εξάντληση υψηλού επιπέδου». Δεν διαπιστώθηκε τυχόν συσχέτιση μεταξύ των μεταβλητών της επαγγελματικής εξουθένωσης και των κοινωνιοδημογραφικών στοιχείων των επαγγελματιών. Τυχόν επίδραση των μεταβλητών που περιγράφουν τις συνήθειες των εργαζομένων με τα επιμέρους επίπεδα εξουθένωσης τους, παρατηρήθηκε μεταξύ της σωματικής άσκησης και της διάστασης της «Συναισθηματικής εξάντλησης».
Occupational burnout in banking sector
Μ.Δ.Ε. 84
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση; Επαγγελματική εξουθένωση -- Τραπεζικός τομέας; Τραπεζικοί υπάλληλοι -- Ποιότητα ζωής; Επαγγελματική εξουθένωση; Τραπεζικός τομέας; Κοινωνιοδημογραφικά στοιχεία; Ποιότητα του τρόπου ζωής; Occupational burnout; Banking sector; Socio-demographic data; Quality of life