Η Διεπιστημονική Συνεργασία , ως ολιστική προσέγγιση παιδιών με αυτισμό, στα πλαίσια του Ειδικού Σχολείου (ΣΜΕΑΕ). - Σαντζιλιώτη, Μαρία Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα τελευταία χρόνια οι διαγνώσεις παιδιών με αυτισμό έχουν αυξηθεί ραγδαία, κάτι το οποίο είναι εμφανές στο σχολικό περιβάλλον. Κρίνεται αναγκαία λοιπόν η δημιουργία ολιστικών προγραμμάτων παρέμβασης μέσω διεπιστημονικής συνεργασίας. Η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τη ποιότητα ζωής παιδιών με αυτισμό και η συμμετοχή σε αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας Φυσικοθεραπευτή, Εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής και άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται στα Ειδικά Σχολεία .Η παρούσα διπλωματική εργασία ως σκοπό της έχει να αναδείξει τη συμβολή της διεπιστημονικής συνεργασίας , στην εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό, στα πλαίσια του Ειδικού Σχολείου. Η συγκεκριμένη ποιοτική έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, οι οποίες περιλάμβαναν συνολικά 20 ερωτήσεις και ερωτήσεις δημογραφικού περιεχομένου. Το δείγμα αποτέλεσαν 1 Φυσικοθεραπευτής, 1 Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής,1 Εργοθεραπευτής,1 Λογοθεραπευτής, 1 Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, 1 Ψυχολόγος, 1 Κοινωνικός λειτουργός, 1 Διευθυντής και 1 Σχολικός Νοσηλευτής που εργάζονται σε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία με παιδιά με αυτισμό, τουλάχιστον 2 έτη, έχοντας εμπειρία διεπιστημονικής συνεργασίας. Ως μέσο ανάλυσης δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η θεματική ανάλυση. Τα συμπεράσματα τα οποία εξάχθηκαν ήταν ότι η διεπιστημονική συνεργασία αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση σε παιδιά με αυτισμό, επικεντρωμένη στη προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας. Προέκυψε επίσης ότι η διεπαγγελματική εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων είναι πολύ σημαντική ενώ ενεργό ρόλο θα πρέπει να έχουν και οι γονείς στη διεπιστημονική ομάδα. Ως εξωτερικοί παράγοντες που δημιουργούν δυσκολίες συνεργασίας μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων στα πλαίσια του Ειδικού Σχολείου, αναφέρθηκαν η Νομοθεσία, ο Διευθυντής, το καθηκοντολόγιο του κάθε εκπαιδευτικού και ο χρόνος. Η συγκεκριμένη έρευνα συντελεί στην θετική αναδιαμόρφωση των αντιλήψεων των εργαζομένων στα Ειδικά Σχολεία ως προς τη σύσταση διεπιστημονικών ομάδων για τη παροχή ολιστικών προσεγγίσεων στα παιδιά με αυτισμό.
The Interprofessional Collaboration, as o holistic approach to children with autism, in the context of the Special School.
Keywords: Αυτιστικά παιδιά - Εκπαίδευση; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με διανοητικές αναπηρίες - Εκπαίδευση; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Κυβερνητική πολιτική; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Έρευνα; Autistic children - Education; Sports for people with disabilities; Sports for people with mental disabilities - Training; Sports for people with disabilities - Social aspects; Sports for people with disabilities - Government policy; Sports for people with disabilities - Research; Διεπιστημονική συνεργασία; Φυσική δραστηριότητα; Αυτισμός; Ειδικό Σχολείο; Interprofessional Collaboration; Physical Activity; Autism; Special School