Οι επιδράσεις της πανδημίας Covid-19 στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προκλήσεις και απαντήσεις: Η περίπτωση του Δήμου Ζακύνθου - Γκούσκου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η πανδημία COVID-19 άλλαξε αιφνιδιαστικά το κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες και το περιβάλλον υγιεινής και ασφάλειας μέσα στο οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης βίωσε έντονα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Η παρούσα εργασία αποτέλεσε μια διερεύνηση των απόψεων των εργαζομένων σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Ζακύνθου, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάστηκαν από την πανδημία και τα μέτρα που ορίστηκαν για την αντιμετώπισή του. Η παρούσα έρευνα ήταν ποσοτική μέσω έντυπου ερωτηματολογίου, σε δείγμα 100 εργαζομένων σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου. Από την ανάλυση φάνηκε πως οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των εργαζομένων λόγω της πανδημίας είναι το φόρτο εργασίας και οι συνθήκες εργασίας. Σημαντικότερο ζήτημα αποτέλεσε η έλλειψη προσωπικού και το θέμα επάρκειας των οδηγιών προστασίας των εργαζομένων. Η τήρηση των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του ιού και η τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν πολύ σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η πλειοψηφία των εργαζομένων. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, πάνω από τους μισούς φορείς δεν προέβη σε δημιουργία νέων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δεν διεύρυναν όλοι οι φορείς τη χρήση του Internet. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι υποστήριξαν πως η τηλεργασία βοήθησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανάλυση ανέδειξε στατιστικά σημαντική και θετική συσχέτιση μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την απόδοση των εργαζομένων. Τέλος, αναφορικά με τον βαθμό επιρροής των παραγόντων στην εργασία ως προς τα επιμέρους δημογραφικά στοιχεία των εργαζομένων, η ανάλυση έδειξε διαφοροποίηση και ως τις τρεις εξεταζόμενες μεταβλητές: το φύλο, την ηλικία και τη βαθμίδα εκπαίδευσης.
The effects of the pandemic Covid- 19 on the operation of local government. Challenges and solutions. The case of the Municipality of Zakynthos”.
Αρ. Εισ.: 65 cd
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα –Ζάκυνθος; Επιδημίες; COVID-19 (Ασθένεια); COVID-19 (Ασθένεια) -- Επιπτώσεις; Δήμος Ζακύνθου; Τοπική αυτοδιοίκηση; Πανδημία COVID-19; Municipality of Zakynthos; Local government; COVID-19 pandemic