Εφαρμογή Αθλητικού Τουρισμού στο Δήμο Μεσολογγίου: Μελέτη εφικτότητας - Σύρρος, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο τουρισμός για δεκαετίες υπήρξε βασικός οικονομικός αιμοδότης της Ελληνικής οικονομίας. Αποτελεί έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο, ειδικά για τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η απομάκρυνσή του από την αρχική του μορφή και ο μετασχηματισμός του σε πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μία από αυτές είναι ο αθλητικός τουρισμός, που συμπορεύεται με την τάση της εποχής, το δρομικό κίνημα. Εκτός από τις οικονομικές αποδόσεις των μορφών του αθλητικού τουρισμού δημιουργούνται επιπλέον ευκαιρίες, όπως αυτές της ανάδειξης περιοχών με επίκεντρο την αθλητική τουριστική ανάπτυξη. Αυτές οι ιδιαιτερότητες του αθλητικού τουριστικού προϊόντος αποτελούν ικανή συνθήκη για κάθε περιοχή, προκειμένου να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της και να αναμορφώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη εργασία αναλύεται μια ανάλογη προσπάθεια ανάδειξης του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή του Μεσολογγίου. Παρουσιάζονται δραστηριότητες που εξελίσσονται στην περιοχή και αναδεικνύεται η παρουσία του αγώνα δρόμου «Acheloos Run». Η συγκεκριμένη προσπάθεια σε συνδυασμό με την πρόσφατη μετεξέλιξη του αγώνα και την εισαγωγή αρκετών άλλων αναπτυξιακών προτάσεων έχει ως στόχο την ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής τόσο τουριστικά όσο και αθλητικά. Η εξέλιξή του σε μια πιο γενικευμένη αναπτυξιακή πρόταση ανέδειξε το «Acheloos Project». Μια ενδιαφέρουσα πρόταση που περικλείει αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Παρουσιάζεται η προθέση και η επιλογή των διοργανωτών να διαμορφώσουν ποιοτικές υπηρεσίες που θα εξελίξουν την περιοχή σε ένα επιτυχημένο «Brand name» που θα ξεπεράσει τα όρια του δήμου, του νόμου και της περιφέρειας προσβλέποντας σε μια εθνική πρότυπη πρόταση του αθλητικού τουρισμού.
Implementation of sport tourism in Messologi Municipality: A feasibility study
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Τουρισμός - Οικονομικές απόψεις; Αθλητισμός και τουρισμός - Στρατηγικός σχεδιασμός; Εναλλακτικός τουρισμός; Sports and tourism; Sports and tourism - Management; Tourism - Economic aspects; Sports and tourism - Strategic planning; Alternative tourism; Αθλητικός Τουρισμός; Μεσολόγγι; Αγώνες δρόμου; Acheloos Run; Μελέτη εφικτότητας; Sports Tourism; Mesologgi; Races; Acheloos Run; Feasibility study