Χρηστή δημοσιονομική διαχείριση στη δημόσια διοίκηση και η ενδυνάμωσή της απο το ελεγκτικό συνέδριο-από την άποψη ενός υπαλλήλου στην τοπική αυτοδιοίκηση - Χατζηιωαννίδης, Πρόδρομος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το ξέσπασμα της Ελληνικής κρίσης και η επακόλουθη παρατεταμένη ύφεση λειτούργησε ως καταλύτης για ένα πλήθος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς νευραλγικούς, των οποίων η αποτελεσματική λειτουργία θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους και ελλείμματος. Προαπαιτούμενο πλέον για την καλύτερη δυνατή απόδοση των χρηματοοικονομικών πόρων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών αποτελεί η αποτελεσματική και λειτουργικά εύρυθμη Ελληνική δημόσια διοίκηση. Στοιχεία της νέας διακυβέρνησης που εισάγει το σύγχρονο νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη διεθνή πρακτική, αποτελούν η εισαγωγή της μεθόδου του καθορισμού εκ των προτέρων ανώτατων δεσμευτικών ορίων δαπανών ανά φορέα της Κεντρικής Διοίκησης (top-down budgeting) και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η βέλτιστη κατάταξη των κρατικών δαπανών, η οποία μας πληροφορεί για τους σκοπούς τους οποίους δαπανάται το χρήμα, καθώς επίσης και η παροχή στοιχείων εκτίμησης του κόστους λειτουργίας ή δραστηριότητας του Κράτους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου πλέον θεωρείται υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι κατοχυρώνεται θεσμικά ως το αρμόδιο όργανο για την συζήτηση και ψήφιση του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς και την παρακολούθηση της διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, ιδίως μέσω των εκθέσεων που υποβάλλονται σε αυτήν. Είναι αυτονόητο και γενικώς αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο ότι προκειμένου το Κοινοβούλιο να επιτελέσει αυτό το σημαντικό έργο χρειάζεται τη βοήθεια και στήριξη του οικείου Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μέσω της διενέργειας ενός σύγχρονου δημοσιονομικού ελέγχου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος για περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση αναφορικά με την ποιότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης. Μέσω της επιρροής των ελεγκτικών του πορισμάτων, που δημοσιεύονται επί της Κυβερνήσεως, του Κοινοβουλίου και ευρύτερα της κοινής γνώμης, επιδιώκεται όχι απλώς η αποτροπή μιας παρανομίας ή κάλυψη ενός ελλείμματος, αλλά η θεραπεία μιας συστηματικής αδυναμίας, έτσι ώστε το κακό να εκλείψει από τη ρίζα του.
Keywords: Δημόσια Διοίκηση; Δημόσια Διοίκηση -- Ελλάδα; Δημοσιονομική πολιτική; Ελεγκτικό Συνέδριο -- Ελλάδα; Δημοσιονομική διαχείριση; Δημόσια διοίκηση; Ελεγκτικό Συνέδριο