Προϋπολογισμός προγραμμάτων: Μία παγκόσμια πρακτική κατάρτισης κρατικού προϋπολογισμού εντός του ΟΟΣΑ και η εφαρμογή της στην Ελλάδα - Σκιαδά, Ιωάννα Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται αρχικά μία ανάλυση του προϋπολογισμού προγραμμάτων ως πρακτικής κατάρτισης κρατικού προϋπολογισμού, των κυριότερων πλεονεκτημάτων και προκλήσεων αυτής, με ταυτόχρονη αναφορά στις αναδεικνυόμενες από την εμπειρική εφαρμογή της, βέλτιστων πρακτικών, όπως έχουν αναδειχθεί μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε δεύτερο επίπεδο, εξετάζεται η πρώτη εμφάνιση της συγκεκριμένης πρακτικής στην Ελλάδα το 2007, οι κυριότερες αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού και η τελικά εκ νέου πιλοτική εφαρμογή του προϋπολογισμού επιδόσεων το 2021. Δια μέσου μίας κριτικής αποτίμησης των χαρακτηριστικών της πιλοτικής εφαρμογής, αλλά και επισήμανσης των κυριότερων αδυναμιών την ελληνικής διοίκησης, επιδιώκεται να διαπιστωθεί αν τελικά ο προϋπολογισμός προγραμμάτων μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια της ελληνικής δημοσιονομικής διαχείρισης.
Program Budgeting: a global budgeting practice in OECD and its implementation in Greece
Keywords: Προϋπολογισμός; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια οικονομική; Προϋπολογισμός προγραμμάτων; Βέλτιστες πρακτικές; Προκλήσεις; Ελληνικός προϋπολογισμός; Πιλοτική εφαρμογή; Ελληνική διοίκηση