Η κοινωνική πολιτική των ΟΤΑ (Α' και Β΄βαθμού) για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών - Αργυριάδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την εξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και πραγματοποιεί μία κριτική ανασκόπηση αυτού (ανάλυση, σύγκριση και αξιολόγηση). Ενώ εστιάζει στο ρόλο των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού) για την εξάλειψη του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν οι ελλείψεις και οι αστοχίες της νομοθετημένης κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να καταστεί εναργές το μέγεθος του προβλήματος και να αναδυθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Τέλος, προτείνονται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής στον τομέα αυτόν και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
Keywords: Κοινωνική πολιτική; Κράτος πρόνοιας; Κακοποιημένες γυναίκες; Βία; Κοινωνική πολιτική; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Έμφυλη βία; Βία κατά των γυναικών; Νομικό πλαίσιο