Τα Κίνητρα Κινητοποίησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Συγκριτική Μελέτη Στάσεων και Αντιλήψεων μεταξύ 2022-2023 - Χατζηβασιλείου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Το θέμα της παραγωγικότητας και της Κινητοποίησης των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ένα Αντικείμενο που απασχόλησε πληθώρα Ερευνητών αλλά και όσους σχεδιάζουν τις Πολιτικές της Δημόσιας Διοίκησης. Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής είναι η Διερεύνηση των Κινήτρων που εν δυνάμει κινητοποιούν τους Δημόσιους Υπαλλήλους στον χώρο της Εργασίας τους , αλλά και των αντικινήτρων που αντίστοιχα αποτελούν φενάκη στην ικανοποίησή τους και κατ’ επέκταση στην αποδοτικότητά τους. Λαμβάνοντας υπόψη ό,τι το Εργατικό Δυναμικό του Δημοσίου Τομέα στην χώρα μας είναι ετερόκλητο , τόσο ως προς τα ιδιαίτερα Επαγγελματικά χαρακτηριστικά της κάθε Ομάδας χωριστά όσο και των καθηκόντων των θέσεων Εργασίας, επιχειρούμε να αναδείξουμε αυτές τις ετερογένειες αλλά και να αναγνωρίσουμε το εάν και κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν οριζόντιες Πολιτικές Διοίκησης σε όλο τον Δημόσιο Τομέα ανεξάρτητα από το είδος των καθηκόντων ή την Επαγγελματική Κατηγορία. Για τον σκοπό αυτό επιχειρήθηκε η Σύγκριση των διαφορετικών Επαγγελματικών Ομάδων ως προς τις Στάσεις και τις Αντιλήψεις τους σε δύο διαφορετικές χρονικές Περιόδους σε τυχαία Δείγματα , προκειμένου να δούμε αν τα Κίνητρα που κινητοποιούν τους Εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα είναι παγιωμένα και σταθερά ή αντίθετα επηρεάζονται από την γενικότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις Αλλαγές στην Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης. Τα Αποτελέσματα της Έρευνας έδωσαν αξιόπιστα Συμπεράσματα , τα οποία συσχετίστηκαν με τα Αποτελέσματα άλλων Ερευνητών και κατά την γνώμη μας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον Σχεδιασμό και την Εφαρμογή Πολιτικών στα πλαίσια της Οργάνωσης της Εργασίας στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης , προς όφελος τόσο της ικανοποίησης των Υπαλλήλων της , όσο και της παραγωγής καλύτερων Υπηρεσιών προς όφελος των Πολιτών.
Μ.Δ.Ε. 436
Keywords: Εργασιακά κίνητρα; Δημόσιος τομέας; Έρευνες Στάσεων Εργαζομένων, 2022-2023; Job Motivation; Public sector; Employee attitude surveys, 2022-2023; Κίνητρο; Ικανοποίηση; Αντικίνητρο; Αποτελεσματικότητα; Δημόσια Διοίκηση