Η ιδέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης: Η αθλητική προσέγγιση μέσα από την Superleague (Ελλάδα) - Κώτσου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αναφέρεται στο σύνολο των κοινωνικά υπεύθυνων πρωτοβουλιών που καλούνται να αναλάβουν οι αθλητικοί φορείς, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα συμφέροντα των διαφόρων συμμετόχων τους. Ως έννοια, για την αθλητική διοίκηση, αποκτά ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο από την μεριά των επιχειρήσεων, όσο και από την μεριά των επιστημόνων. Σε ελληνικό επίπεδο, ακόμη, δεν έχει παρουσιαστεί ένα είδος άμεσης έρευνας με τους αθλητικούς φορείς. Για αυτό τον λόγο, διεξήχθη η παρούσα έρευνα που αποσκοπούσε στην καταγραφή των απόψεων των υπευθύνων των ομάδων της Super League για την ιδέα της ΕΚΕ. Οι ομάδες που ανταποκρίθηκαν ήταν 14 από τις 16, με τις μισές να προέρχονται από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως καταλληλότερο ερευνητικό εργαλείο θεωρήθηκε το ερωτηματολόγιο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε το “απευθείας ερωτηματολόγιο” που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να τσεκάρουν από μόνοι τους τις απαντήσεις στο χρόνο που επιθυμούν, από τον χώρο της αρεσκείας τους. Η δομή του εξασφάλιζε, για την ερευνήτρια, πληροφορίες για: α) τον βαθμό αντίληψης και κατανόησης του θέματος της ΕΚΕ, β) τη διαδικασία εφαρμογής της ΕΚΕ, γ) την στρατηγική διοίκησης των συμμετόχων των ομάδων, δ) τα κυριότερα οφέλη & τις κυριότερες δυσκολίες για την υλοποίηση της ΕΚΕ και ε) τις ενέργειες για την ευρύτερη δημοσιοποίηση του θέματος. Από την έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: α) Υπάρχει έλλειψη (ενός ομόφωνου) ορισμού για την ΕΚΕ, β) Η ΕΚΕ γίνεται αντιληπτή κυρίως μέσω της σύνδεσής της με την κοινωνία, γ) Οι ομάδες χρησιμοποιούν κυρίως 3 διαστάσεις της ΕΚΕ (κοινωνική, φιλανθρωπική, συμμετοχική), δ) Η οικονομική ευθύνη αποτελεί την βάση των αποφάσεων των ομάδων, ε) Υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό της εφαρμογής της ΕΚΕ, στ) Ο σχεδιασμός της πολιτικής της κοινωνικής ευθύνης των ομάδων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ζ) Η λήψη αποφάσεων για την ΕΚΕ γίνεται κυρίως από τον Πρόεδρο, η) Η ομάδα / επιτροπή ΕΚΕ από τις μισές ομάδες καλύπτεται με το υπάρχον προσωπικό, θ) Γίνεται παροχή κυρίως οικονομικών πόρων για πρωτοβουλίες ΕΚΕ, ενώ υπάρχει δισταγμός για τους ανθρώπινους πόρους, ι) Δίνεται έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των εξωτερικών συμμετόχων, ενώ υπάρχει αδιαφορία για τους εσωτερικούς συμμετόχους, κ) Υπάρχει πρόβλεψη της διαδικασίας αξιολόγησης της ΕΚΕ από τις μισές ομάδες, με κάλυψη από το υπάρχον προσωπικό, λ) Γίνεται εφαρμογή ενός είδους εμπλοκής της διοίκησης των ομάδων προς τους βασικούς εσωτερικούς φορείς, στους φορείς οικονομικής ενίσχυσης, στην κοινότητα & στη διοργανώτρια αρχή, μ) Αποφεύγεται η εμπλοκή της διοίκησης σε συμμετόχους όπως το περιβάλλον, οι τοπικές αρχές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, ν) Επιδιώκεται η χρήση της ΕΚΕ για βελτίωση της εικόνας των ομάδων, ξ) Συχνά αποφεύγεται η ανάληψη πρωτοβουλιών ΕΚΕ λόγω οικονομικού κόστους, ο) Υπάρχει παροχή ενός ικανοποιητικού επιπέδου πληροφόρησης για θέματα ΕΚΕ, στις ομάδες, κυρίως από τους αμιγώς αθλητικούς φορείς, π) Διαπιστώνεται προτίμηση στη χρήση του διαδικτύου για τη δημοσιοποίηση των κοινωνικών δράσεων των ομάδων στους συμμετόχους.
The concept of Corporate Social Responsibility: The athletic approach through Superleague (Greece)
Keywords: Εταιρική κοινωνική ευθύνη; Αθλητισμός; Επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Κοινωνία; Ελλάδα; Super League