Διερεύνηση της επίδρασης που ασκεί η συναισθηματική νοημοσύνη των διοικητικών στελεχών του αεροπορικού κλάδου, στο ακολουθούμενο στυλ ηγεσίας τους και στην εργασιακή ικανοποίηση των πιλότων - Κουδέρης, Καλλίνικος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της σχέσης που επικρατεί μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης των διοικητικών στελεχών του αεροπορικού κλάδου και του ακολουθούμενου στυλ ηγεσίας, αλλά και των επιπέδων της εργασιακής ικανοποίησης των υφιστάμενών τους. Πραγματοποιήθηκε η ποσοτική έρευνα στην οποία το ερευνητικό δείγμα αποτελείται από 100 πιλότους που εργάζονται σε ελληνικές αεροπορικές εταιρείες αλλά και στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Το ποσοστό απόκρισης των πιλότων για την συμμετοχή τους στο ερευνητικό δείγμα της παρούσας εργασίας ήταν 40%. Για την συγκέντρωση του ερευνητικού δείγματος ακολουθήθηκε η τυχαία δειγματοληψία. Το ερευνητικό εργαλείο ήταν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που απαρτίζεται από τέσσερα διαφορετικά μέρη ερωτήσεων. Η στατιστική ανάλυση έγινε μέσω του SPSS. Τα αποτελέσματα έδειξαν μέτρια προς ικανοποιητικά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης για τα διοικητικά στελέχη, ενώ σε μεγαλύτερο βαθμό ακολουθούν το μετασχηματιστικό στυλ ηγεσίας και σε μικρότερο βαθμό το laissez-faire. Τα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης των Ελλήνων πιλότων είναι αρκετά ικανοποιητικά. Εντοπίστηκε θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης των διοικητικών στελεχών και του μετασχηματιστικού στυλ ηγεσίας. Επίσης, εντοπίστηκε αρνητική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης των διοικητικών στελεχών και του laissez-faire στυλ ηγεσίας. Δεν εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης των διοικητικών στελεχών και του συναλλακτικού στυλ ηγεσίας. Θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της συναισθηματικής νοημοσύνης των διοικητικών στελεχών και των επιπέδων της εργασιακής ικανοποίησης των πιλότων.
The impact of the emotional intelligence of the executives of the aviation industry on the leadership style followed and the levels of the pilots’ work satisfaction
Μ.Δ.Ε. 66
Keywords: Εργασιακή ικανοποίηση; Συναισθηματική νοημοσύνη; Εργασιακή ικανοποίηση; Συναισθηματική νοημοσύνη; Στυλ ηγεσίας; Μετασχηματιστικό στυλ ηγεσίας; Συναλλακτικό στυλ ηγεσίας; Laissez-faire στυλ ηγεσίας; Job satisfaction; Transformational leadership style; Emotional intelligence; Transactional leadership style; Laissez-faire leadership style