Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Κέπετζη, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να εξετάσει το βαθμό εφαρμογής πρακτικών Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μεθοδολογία της παρούσας έρευνας βασίζεται στην ποσοτική ανάλυση δεδομένων που προέκυψαν από κατάλληλα διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρώθηκαν από 69 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με χρήση του στατιστικού πακέτου S.P.S.S. έγινε η στατιστική ανάλυση των μεταβλητών. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι o ρόλος του Διευθυντή συμβάλλει στατιστικά σημαντικά στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος, του εξωτερικού περιβάλλοντος και στο συνολικό σχολικό περιβάλλον και την αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας επηρεάζει στατιστικά σημαντικά το σχολικό κλίμα και το φύλο, η ηλικία και τα χρόνια προϋπηρεσίας έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στην αντίληψη των εκπαιδευτικών για κάθε μία από τις διαστάσεις της ΔΟΠ. Η μελέτη συμβάλλει σε γνώση και δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή των πρακτικών ΔΟΠ σε σχολικούς οργανισμούς που ενισχύουν, κατ΄ επέκταση, στην αποτελεσματικότητα του σχολείου.
Αριθμός Εισαγωγής: 012140-012141 cd
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας στην εκπαίδευση; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Σχολική τάξη, Διοίκησή της; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Αποτελεσματικότητα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Total quality management; Effectiveness; Elementary education