Οι φορείς των γονεϊκών ρόλων και οι σχέσεις μεταξύ των συζύγων στο έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη - Σπηλιόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται πρωτίστως το θέμα της γονεϊκότητας όπως αυτή βιώθηκε μέσα από διαφόρους και ποικίλους χαρακτήρες των διηγημάτων του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Μέσα στην εργασία αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων, από τα έργα του συγγραφέως, οι οποίοι ανέλαβαν να αναθρέψουν και να διαπαιδαγωγήσουν παιδιά. Άλλες περιπτώσεις αφορούν βιολογικούς γονείς, άλλες συγγενείς όπως γιαγιάδες ή θείες, άλλες θετούς γονείς και μερικές άσχετους ανθρώπους που βρέθηκαν υπεύθυνοι για ένα ή περισσότερα παιδιά. Ποικιλία υπάρχει και ως προς τον βαθμό κατά τον οποίο οι διάφοροι αυτοί «γονείς» τίμησαν ή όχι τον ρόλο τους, ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά ή όχι σε αυτόν. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ένα μικρό σχόλιο που προσπαθεί να ερμηνεύσει την στάση του εκάστοτε χαρακτήρος, ενώ στο τέλος επιχειρείται η εξαγωγή κάποιων σημαντικών συμπερασμάτων τόσο για την κοινωνία της εποχής , μέσα από το έργο του Παπαδιαμάντη, όσο και για τις θέσεις του ίδιου του Παπαδιαμάντη απέναντι στο κεφαλαιώδες ζήτημα της γονεϊκότητας. Συναφές με το θέμα τυγχάνει και το δεύτερο σκέλος της εργασίας που αφορά τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων κατά την εποχή και σύμφωνα πάντα με την καταγραφή και την οπτική του Παπαδιαμάντη. Ολόκληρο το έργο του Παπαδιαμάντη είναι κατάμεστο με αναφορές, έμμεσες ή άμεσες, στα δύο αυτά ζητήματα και η οπτική του παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά αν συγκριθεί με τις θέσεις, τις απόψεις και τις στάσεις που κυριαρχούσαν την εποχή του.
Keywords: Παπαδιαμάντης , Αλέξανδρος , 1851-1911 -- Ερμηνεία και κριτική; Παπαδιαμάντης , Αλέξανδρος , 1851-1911 -- Χαρακτήρες; Οικογένειες στη λογοτεχνία; Άνδρας-γυναίκα, Σχέσεις των, στη λογοτεχνία; Γονεϊκότητα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παπαδιαμάντης; Γονείς; Σύζυγοι; Πατέρας; Μητριά; Υιοθεσία; Βιολογικός γονιός; Θετός γονιός; Ανάδοχος; Papadiamantis; Parents; Spouses; Father; Stepmother; Adoption; Biological parent; Adoptive parent; Foster parent