Φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και μορφές φορολογικού ελέγχου - Καρσαμπά, Αριστέα Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η φορολόγηση των πολιτών αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό και κύρια πηγή εσόδων για τις ανθρώπινες κοινωνίες από την απαρχή τους .Από την επιβολή φορολόγησης στις πρώτες ΄οργανωμένες κοινωνίες μέχρι σήμερα η διαδικασία φορολόγησης των μελών των κοινωνιών έχει μετασχηματισθεί, εμπλουτιστεί και οργανωθεί φτάνοντας σήμερα να χρησιμοποιεί ποικίλες επιστήμες (οικονομική, νομική ,λογιστική, κοινωνικοπολιτική κλπ.) καθώς αποτελεί δομικό στοιχείο κάθε σύγχρονου κράτους αφού συνιστά την κύρια πηγή εσόδων και χρηματοδότησης των διοικήσεων των σύγχρονων αυτών κρατών αλλά και εργαλείο ανάπτυξης οικονομικής και κοινωνικής και μέσο άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής . Με την παρούσα εργασία επιχειρείται η παρουσίαση του ελληνικού φορολογικού συστήματος από την συγκρότηση της χώρας σε ανεξάρτητο κράτος καθώς και η παρουσίαση των οικονομικών ,κοινωνικών και πολιτικών συνθήκων που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνικό φορολογικό σύστημα .Αναλύονται τα βασικά νομοθετήματα που αποτελούν τον κορμό του σύγχρονου φορολογικού συστήματος καθώς και οι μορφές ,το νομικό πλαίσιο και τα θεσμικά όργανα φορολογικού ελέγχου της χώρας , αφού η άσκηση ελέγχου κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή της σύγχρονης φορολογικής νομοθεσίας και φορολογικής μεταρρύθμισης. Καταλήγοντας διαπιστώνουμε πως ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008 που οδήγησε την χώρα στην σύναψη μνημονίων οικονομικής συνεργασίας ,πραγματοποιήθηκε μια ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση τόσο σε νομικό όσο και οργανωτικό-δομικό επίπεδο με στόχευση την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ,η οποία ακόμη σήμερα εξελίσσεται και αξιολογείται .
Updated Greek tax system and tax audit
Μ.Δ.Ε. 05
Keywords: Οικονομική κρίση -- Ελλάδα; Φορολογία; Φορολογία -- Ελλάδα; Φορολογικό σύστημα; Οικονομική κρίση; Μνημόνια; Μεταρρύθμιση; Φορολογικό σύστημα; Φορολογικός έλεγχος