Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο ενίσχυσης της αυτοαντίληψης στους εφήβους: Μια έρευνα δράσης σε δημόσιο Γυμνάσιο Αττικής - Ποταμιανού, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Θέμα της παρούσας εργασίας είναι η ενίσχυση της αυτοαντίληψης μέσω της Δραματικής Τέχνης σε μια ομάδα μαθητών Α΄ Γυμνασίου. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία της Θεατρικής Τέχνης προκειμένου να ενισχυθούν επιμέρους τομείς της αυτοαντίληψης, όπως η σχέση με τους συνομηλίκους, η φυσική εμφάνιση, η σχολική ικανότητα και η διαγωγή-συμπεριφορά. Η έρευνα διεξήχθη σε ένα δημόσιο Γυμνάσιο της Νέας Σμύρνης με τη συμμετοχή 17 μαθητών που φοιτούσαν στην Α΄ Γυμνασίου και είχε διάρκεια πέντε μήνες. Αποτελεί μια έρευνα δράσης με ερευνητικά εργαλεία το ερωτηματολόγιο και το ημερολόγιο της ερευνήτριας. Τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν στο βαθμό που τα προγράμματα της Δραματική Τέχνης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοαντίληψη των παιδιών και αν και κατά πόσο παρουσιάζονται διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Παράλληλα, μέσω της παρατήρησης επιχειρήθηκε να απντηθεί το ερώτημα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος και τα θετικά σημεία και τις προκλήσεις που πρέπει να τονιστούν. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η έρευνα κατέδειξε μικρή μεταβολή στο βαθμό της αυτοαντίληψης. Παρατηρήθηκε διαφορά στους μέσους όρους πριν και μετά τη διεξαγωγή της έρευνας αλλά δεν παρατηρήθηκε στατιστική σημαντική διαφορά.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αυτοαντίληψη; Έφηβοι; Δευτεροβάθμια εκπάιδευση; Έρευνα δράσης; Σχολική ικανότητα; Θεατρική αγωγή; Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αυτοαντίληψη; Έφηβοι; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Έρευνα δράσης; Σχολική ικανότητα; Θεατρική αγωγή